Bez pasu a letenky odletěl 11letý kluk z Británie do Říma

Londýn – I když se veškeré britské úřady soustředí na bezpečnost kolem olympiády, přesto se jedenáctiletému chlapci podařilo ze země odletět, aniž by měl pas nebo letenku. Chlapec se na letišti v Manchesteru zapletl mezi cestující a prošel přes bezpečnostní kontrolu na terminálu. Dostal se dokonce až na palubu letadla společnosti Jet2 do Říma.

Britské úřady vyšetřují případ jedenáctiletého chlapce, kterému se bez pasu, bez letenky nebo palubního lístku podařilo odletět z Anglie do Itálie. Na černého pasažéra přitom upozornili až sami cestující na půlce cesty do Říma. „Je to nezvyklé a vážné porušení pravidel a velmi nás zajímá, co se stalo,“ komentovala případ britská ministryně dopravy Justine Greeningová. 

Chlapec se v úterý odpoledne dostal přes bezpečnostní kontrolu na terminálu 1 manchesterského letiště, když se vmísil mezi cestující rodiny. Pak postupně prošel až do letadla. Na palubě začal cestujícím vykládat, že se snaží utéct z domova. To se jim zdálo divné, a tak chlapce nahlásili. Kvůli selhání kontroly už letiště suspendovalo několik zaměstnanců. 

Bezpečnost cestujících nebyla ohrožena 

Podle mluvčího letiště prošel chlapec normálně bezpečnostní kontrolou, ovšem nikdo nechtěl vidět jeho doklady či letenku. Kluk tedy zamířil k nejbližšímu letadlu, které směřovalo do Říma. „Je jisté, že na bezpečnostní kontrole ani při nástupu do letadla se správně nezkontrolovaly jeho dokumenty,“ uvedl mluvčí letiště. Ujistil přitom, že bezpečnost cestujících nebyla nijak ohrožena, protože chlapec normálně prošel bezpečnostním rámem a kontrolou, zda u sebe nemá nějaké podezřelé předměty.

Mluvčí letiště v Manchesteru Russel Craig:

„Podařilo se mu z nějakého důvodu vyhnout dalším čtyřem kontrolám a nastoupil na palubu. Upřímně nejsme hrdí na to, co se stalo. A to je taky důvod, proč jsme společně s leteckou společností začali případ vyšetřovat.“

Jakmile se zjistilo, že chlapec je v Itálii načerno, ani nemohl z letadla z Manchesteru vystoupit a rovnou letěl zpátky.

Dobrodružná cesta 11letého chlapce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod