Csatáryho podpis dokazuje, že organizoval deportace Židů z Košic

Budapešť - Proti maďarskému nacistickému zločinci Lászlóvi Csatárymu se objevily nové dokumenty, které dokazují, že se podílel na deportacích Židů z Košic. Na jaře v roce 1944 se podílel na nuceném vystěhování více než 15 tisíc Židů do Osvětimi. V Maďarsku čelí obvinění z válečných zločinů.

Právník Ádám Gellért říká: „Tyto dokumenty, zdá se, podporují možnost, že by mohl být Csatáry zodpovědný za mnohem více, než z čeho ho obviňuje prokuratura.“ Zmíněné archivní dokumenty podle Gellérta na základě Csatáryho podpisu ukazují, že vydával rozkazy k deportacím. 

„Existuje mnoho prohlášení svědků, které říkají, že László Csatáry byl přítomný na železniční rampě. A nejenže tam byl, existují i náznaky, že byl zodpovědný za deportaci, selekci a za způsob, jakým lidi brali z kasáren do vagonů,“ říká Gellért. Ten zdůraznil, že Csatáry byl díky své dobré znalosti němčiny prostředníkem mezi maďarskými a německými úřady. 

Csatáry obvinění popírá a tvrdí, že jen plnil rozkazy. Csátary podle expertů sehrál klíčovou roli při deportaci asi 300 košických Židů na Ukrajinu, kde byli téměř všichni v létě 1941 zabiti. Na jaře 1944, kdy sloužil jako velitel maďarské policie v košickém ghettu, se podílel na deportaci více než 15 tisíc Židů do Osvětimi.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)