Rakušan skočil z 28 kilometrů a chce překonat rychlost zvuku

Roswell (USA) - Rakušan Felix Baumgartner absolvoval nad Novým Mexikem další zkušební seskok z extrémní výšky. Tentokrát se řítil k zemi ze vzdálenosti větší než 29 kilometrů a padal rychlostí dosahující 805 kilometrů v hodině. Jakkoli se ale může zdát již tento seskok extrémní, jedná se pouze o trénink; v budoucnu se chce rakouský odvážlivec pokusit spusti z výšky přesahující 36 kilometrů a překonat rychlost zvuku.

Baumgartner přistál na padáku bezpečně v poušti nedaleko Roswellu ve svém tlakovém vesmírném skafandru vybaveném kyslíkem. „Dostat se z kapsle, to je náročná procedura, při které musíte udělat 40 úkonů. A pokud jednou chybujete, je pak všechno špatně. Nemůžete s tím už nic udělat. Jakmile otevřete dveře, není cesty zpátky,“ řekl po seskoku.

Do tabulek se zapíše jako druhý; rekordní seskok z výšky 31 333 metrů ustavil před 52 lety kapitán amerického letectva Joe Kittinger, který nyní pomáhá Baumgartnerovi jako poradce. Baumgartnerovým cílem je ovšem svého učitele předčít a v nadcházejících týdnech provést seskok z výšky 36 576 metrů, při němž by se chtěl stát prvním člověkem na světě, který při volném pádu překoná rychlost zvuku 1 126 kilometrů v hodině.

Třiačtyřicetiletý bývalý příslušník rakouské armády Baumgartner se riskantními kousky proslavil v minulosti již několikrát. V roce 2003 například s pomocí speciálního karbonového křídla přeletěl kanál La Manche. Jindy zase skákal z mrakodrapů v Malajsii, na Tchaj-wanu nebo ze sochy Krista v Riu de Janeiru.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)