Netradiční schůzka mocných. Cameron a Putin se potkají na judu

Londýn – Londýnské olympijské hry nenabízejí pouze jedinečné sportovní výkony, ale i vysokou koncentraci vlivných postav světové politiky v britské metropoli. Toho se rozhodl hostící britský premiér David Cameron využít; s ruským prezidentem Vladimirem Putinem se ovšem nesejdou na Downing Street, ale při olympijském zápasu juda. Agentury mlčí o tom, jak se Cameron na schůzku připravuje a zda náhodou neabsolvuje rychlokurz tohoto bojového sportu. Proč? Šéf Kremlu má totiž v judu černý pásek.

Nedá se předpokládat, že by se britský ministerský předseda a prezident Ruské federace doopravdy střetli v souboji. Jejich rozhovor o problémech světa ovšem zřejmě nebude právě nekonfliktní, neboť vztahy mezi Moskvou a Londýnem nejsou již několik let ideální. Na bodu mrazu se ocitly v roce 2006 poté, co byl v Británii otráven bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko. Na smrtelné posteli obvinil Putina, že to on ho nechal zavraždit.

Rusko a Británii ale rozděluje třeba pohled na dění v Sýrii zmítané občanskou válkou. Londýn se minulý týden nechal slyšet, že ruské veto rezoluce Rady bezpečnosti OSN k Sýrii je „neomluvitelné a neobhajitelné“. Očekává se, že během schůzky při zápase v judu bude Cameron tlačit na Putina, aby se zasadil o konec násilností v Sýrii. Jednat budou také o tom, jak posílit vzájemný obchod.