V západní Evropě je oblíbený kokain, v Čechách pervitin

Oslo – Vědci z 11 zemí včetně českých zkoumali odpadní vodu, aby zjistili, jaké drogy kde v Evropě lidé užívají. Zatímco na západě vede kokain, ve střední Evropě je to metamfetamin, v Česku známý jako pervitin. Mezi 19 zkoumanými městy byly i České Budějovice. A právě tady „holdují“ pervitinu, více se v Evropě tahle droga užívá jen ve Skandinávii.

Na odborné studii koordinované norským Ústavem pro výzkum vody (NIVA) se podíleli vědci z 11 zemí včetně českých. Experti zkoumali vzorky vody z odpadních čistíren, hledali v nich nepovolené látky. Zjistili přitom, že v západní Evropě vede kokain, zatímco v té střední a severní dominuje metamfetamin. Extázi si kupují lidé hlavně v Nizozemsku a v Londýně, naproti tomu marihuana je oblíbená všude stejně. 

V Evropě se podle expertů denně spotřebuje 365 kilogramů kokainu, což představuje asi 10 až 15 procent světového ilegálního obchodu s touto drogou. Nejoblíbenější drogou je ale marihuana. 

Nejvyšší množství kokainu se do odpadních vod dostává v belgických Antverpách, nizozemský Amsterdam zase vede, pokud jde o marihuanu, a pervitin se nejvíc užívá v Helsinkách.

Ve výzkumu se objevily i České Budějovice, které jsou čtvrtým evropským městem ve spotřebě pervitinu, na jihu Čech se ale naopak spotřebovává poměrně malé množství extáze.