Bastrykin: Nejsem agent a v ČR nepodnikám ani nebydlím

Moskva - Šéf ruských vyšetřovatelů generál Alexandr Bastrykin dnes popřel obvinění opozičního blogera Alexeje Navalného, podle něhož údajně skrytě podniká v Česku a měl tam také povolení k pobytu. Pokud prý budou předloženy důkazy, že si svým údajným byznysem v Česku vydělal byť jediné euro, odstoupí, řekl Bastrykin listu Izvěstija. Popřel také, že by měl povolení k pobytu v Česku, a ukázal novináři listu diplomatický pas vydaný v roce 2008.

„Doklady, že podnikání nepřinášelo zisk - ty se dají velice snadno získat. Na českém kontrolním daňovém úřadě vám za pět dolarů vystaví příslušné potvrzení,“ prohlásil Bastrykin. Potvrdil, že skutečně vlastnil v Česku byt o 46 metrech čtverečních. Koupil ho prý v roce 2000, kdy ale ještě nebyl státním zaměstnancem, nýbrž profesorem na severozápadní pobočce Ruské právní akademie. Pomýšlel prý tehdy na to, že se stane hostujícím profesorem a bude působit v Evropě. Firmu v Česku prý založil právě kvůli koupi bytu. „Koupil jsem ho na splátky a splácel dva roky,“ řekl Bastrykin podle webu bfm.ru. Byt prý neprodal, jak tvrdí bloger Navalnyj, ale „prostě nechal přepsat“ na svou první manželku, s níž už 22 let nežije.

Navalnyj svým čtvrtečním útokem na Bastrykina zareagoval na nedávno přijatý zákon, který nutí nevládní organizace přijímající peníze z ciziny zaregistrovat se u ruského ministerstva spravedlnosti jako „zahraniční agenti“. Tuto hanlivou nálepku musejí také přiznávat v každém prohlášení, a to pod hrozbou milionové pokuty a až tří let vězení.

Vydáno pod