Na Sibiři jsou v plamenech tisíce hektarů lesa

Moskva - Sibiř zachvacují lesní požáry. Podle ruských úřadů během uplynulých 24 hodin vzrostla plocha v plamenech z téměř 15 tisíc na více než 23 tisíc hektarů. Hasičům se přitom zatím podařilo uhasit 42 požárů na ploše 1 200 hektarů. „Osady a hospodářské objekty nejsou ohroženy,“ ujišťují úřady. Podle ekologů je katastrofa mnohem větší a její skutečný rozsah je zatajován. Například ruská pobočka Greenpeace uvedla, že jen v Jakutsku oheň řádí na půl milionu hektaru porostů a situace se dále zhoršuje.

Ještě v pátek premiér Dmitrij Medvěděv ohlásil stav nouze v 11 regionech a připustil, že letos už shořelo o pětinu více lesů než loni. Na Sibiř také vyslal ministra pro mimořádné situace Vladimira Pučkova, který však kvůli dýmu z požárů nemohl přistát na letišti v Tomsku.

Podobné problémy mělo i letiště v Omsku. Smog mezitím rozvála změna větru, podle meteorologů však jen dočasná. K šíření plamenů přispívá sucho a vedra, trvající v regionu od konce května.

Do hašení je zapojeno přes tři a půl tisíce hasičů, tři stovky kusů techniky a 22 letadel a vrtulníků, svrhávajících na plameny denně stovky tun vody. Přesto se velké lesní požáry na Sibiři počítají na desítky. Podle Greenpeace je do boje s plameny stále nasazen jen zlomek sil ministerstva pro mimořádné situace, které disponuje 930 000 zaměstnanci a 125 000 kusy techniky.

Lesy v plamenech jsou na Sibiři pravidlem

Sezona lesních požárů v Rusku pravidelně propuká s koncem dlouhé zimy, ale o předloňském létu v kombinaci s mimořádnými vedry a dlouhým suchem se situace vymkla z rukou. V evropské části země shořelo na 1 200 domů a uhořelo 53 lidí. Obětí veder bylo ještě mnohem více, jen v Moskvě totiž úmrtnost vzrostla na dvojnásobek a v celé zemi podle úřadů o pětinu, tedy umřelo o 56 000 lidí více než ve stejném období předchozího roku.

Sibiř v plamenech
Zdroj: ČT24

Následující rok výdaje na boj s požáry vzrostly pětinásobně, letos jsou ještě vyšší. Přesto podle Greenpeace plameny už zdevastovaly větší rozlohy než v předchozích dvou letech, asi devět milionů hektarů lesních porostů. Letošní situace se však od předloňské katastrofy liší v tom, že lesní požáry až dosud sužují hlavně málo obydlené končiny na Sibiři a na Dálném východě.