Ministr obrany Panetta: Dny Asadova režimu jsou sečteny

Damašek/Halab (Aleppo) - Boj o město Halab na severu Sýrie je hřebíkem do rakve Bašára Asada, je jen otázkou času, kdy režim padne. Je o tom přesvědčen americký ministr obrany Leon Panetta, který komentoval útoky syrské armády proti tamním povstalcům. V obchodní metropoli země po dvou týdnech tvrdých bojů chybí základní potraviny a voda. Ze Sýrie dál utíkají civilisté, podle údajů OSN z Halabu odešlo 200 tisíc lidí.

Podle amerického ministra obrany Leona Panetty bitva o Halab ukazuje, že poslední dny režimu Bašára Asada se blíží. „Myslím, že to nakonec bude hřebík do Asadovy rakve. Násilí, které páchá na vlastních lidech, bude znamenat jeho konec,“ prohlásil Panetta, který je na pětidenní návštěve zemí Blízkého východu.

Jako další z diplomatů dnes rezignoval syrský chargé d'affaires v Londýně. Syrský režim opustil po velvyslancích v Iráku, na Kypru a ve Spojených arabských emirátech. Britské ministerstvo zahraničí oznámilo, že je Chálid Ajúbí informoval, že už není ochoten zastupovat režim, který páchá násilí na vlastním národě, takže už ve funkci nebude pokračovat. Ajúbí byl nejvyšším syrským diplomatem v Londýně. Dle stanice CNN dezertoval další z brigádních generálů a spolu s ním 11 důstojníků. V noci na dnešek uprchli do Turecka, kde je už přes 43 tisíc syrských uprchlíků.

Za „popravčího“ dnes syrského prezidenta označil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, podle něhož země směřuje k masakru. Vyzval proto Radu bezpečnosti OSN, aby pro ukončení krize dělala vše, co je v jejích silách. Francie prý bude požadovat, aby se koncem týdne uskutečnilo naléhavé zasedány Rady bezpečnosti, pravděpodobně na ministerské úrovni.

Povstalci i syrské jednotky se dohadují, kdo vyhrává

Amatérské záběry ze severosyrského města ukazují, že síly vládních a protivládních jednotek jsou zatím vyrovnané. Někde mají situaci pod kontrolou rebelové, jinde vojáci úspěšně postupují. Syrská vláda v neděli pozdě večer oznámila, že „vyčistila“ halabskou čtvrť Salahaddín a přitom povstalcům způsobila velké ztráty. Rebelové to popírají a tvrdí, že v Salahaddínu, jedné z povstaleckých bašt, nejsou žádné prorežimní síly.

I dnes prý pokračuje bombardování čtvrtí držených rebely. Těm se také podle agentury AFP údajně podařilo ovládnout důležitou spojnici mezi Halabem a tureckou hranicí, což by mělo usnadnit zásobování zbraněmi a potravinami.

Boj o město Halab je zatím vyrovnaný (zdroj: ČT24)

Halab je momentálně paralyzovaný. „Ostřelují nás všemi možnými zbraněmi. Potřebujeme doktory, léky a sestry. Je tu mnoho zraněných a mrtvých,“ uvedl řidič místní záchranné služby. Na chleba se stojí dlouhé fronty, elektřina je mimo provoz, chybí voda, jídlo a léky. Právě před vážným nedostatkem potravin a vody ve městě varovala také šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová.

Andrew Harper, šéf Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v Jordánsku

„Pokud k vám denně dorazí asi 1 500 lidí, musíte reagovat. Tohle je sice poušť, pořád je to ale lepší než zůstat v Sýrii.“

Z Halabu prchá stále víc lidí. Podle OSN dosáhl jejich počet 200 tisíc a míří hlavně do Turecka. Civilisté mezitím před krveprolitím utíkají také na jihu země. První oficiální uprchlický tábor proto otevřelo sousední Jordánsko. Poskytuje zatím 2 tisícovky stanů, kapacita se ale rozšíří na víc než 100 tisíc lidí. Jen během prvních několika hodin se tu ubytovalo 500 Syřanů.

Uprchlický tábor v Jordánsku
Zdroj: ČT24

Dosud v Jordánsku existoval pouze jeden menší uprchlický tábor, ve kterém kvůli velmi stísněným poměrům docházelo k nepokojům. Nové stanové městečko by tak mělo situaci výrazně pomoci. Organizace OSN pro uprchlíky uvedla, že celkem je v Jordánsku, Libanonu, Turecku a Iráku registrováno více než 120 000 uprchlíků ze Sýrie. Podle tamějších vlád však budou skutečné počty ještě vyšší.

Z dopadu konfliktu v Sýrii má obavy i Řecko, které na některých místech své hranice s Tureckem posílilo pohraniční stráže až čtyřnásobně ve srovnání s normálním stavem, a sice o 1 800 vojáků. Řecko se bojí přílivu syrských uprchlíků. 

Šéf OSN Pan Ki-mun informoval o víkendovém incidentu konvoje velitele pozorovatelů Babacara Gaye. Dle Pan Ki-muna na Gayeho konvoj v neděli zaútočila armáda. Na vozy prý střílely i tanky, ale díky pancéřové ochraně automobilů nebyl nikdo zraněn.