Slovensko bude rozhodovat o vydání zatykače na Csatáryho

Bratislava - Slovenský soud bude rozhodovat o vydání zatykače na nacistického zločince Lászla Csatáryho, kterého v roce 1948 soud v Košicích odsoudil k trestu smrti. Ministr spravedlnosti Tomáš Borec se vyslovil pro to, aby byl 97letý Csatáry vydán na Slovensko. „Bez ohledu na časový odstup platí, že jde o nepromlčitelné zločiny, které nelze omlouvat odvoláváním se na plnění rozkazů. Já osobně mám zájem na tom, aby Csatáry byl vydán na Slovensko a aby nastoupil k výkonu trestu,“ řekl Borec. Poznamenal, že v případě vydání zatykače by o jeho naplnění rozhodovala maďarská justice.

Csatáry za druhé světové války působil jako šéf maďarské policie v košickém ghettu, jímž prošly tisíce Židů. Část zahynula přímo tam, většina ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Csatáry po válce uprchl do Kanady, v 90. letech se vrátil zpět do Maďarska, kde ho nedávno zadržela policie. Vinu podle maďarské prokuratury odmítl, při své obhajobě prý poukazoval právě na to, že poslouchal příkazy. V Maďarsku čelí podezření z válečných zločinů, za což mu hrozí až doživotí.

Slovenské ministerstvo spravedlnosti postoupilo spis Csatáryho případu košickému soudu, který rozhodne o tom, zda zatykač vydá. Stalo se tak poté, co se na Slovensku našel stejnopis rozsudku, kterým byl Csatáry za válečné zločiny v nepřítomnosti odsouzen československým soudem. Zatím není zřejmé, kdy by soud mohl o zatykači rozhodnout. Státní tajemnice ministerstva spravedlnosti Monika Jankovská doplnila, že slovenské soudy by musely Csatárymu změnit na doživotí trest smrti, který je v zemi v současnosti zakázán. Podobně slovenská justice v minulosti postupovala v případě jiného podezřelého z válečných zločinů Ladislava Nižňanského. Ten si ale trest na Slovensku neodpykal, loni zemřel v Německu.