KLDR je pod vodou, hrozí nedostatek jídla

Pchjongjang - Již druhý den trápí Severní Koreu další vlna záplavových lijáků. Déšť sužuje hlavní město Pchjongjang a několik dalších oblastí, pod vodou se ocitly stovky budov, přerušeno je elektrické vedení, zaplavena jsou rýžová pole, lidé i s dobytkem šplhají před živlem na střechy domů. Předchozí záplavy vyvolané bouřkovými dešti a tajfunem, které zasáhly zemi mezi 18. a 24. červencem, si vyžádaly téměř stovku lidských životů a na 63 000 obyvatel zůstalo bez střechy nad hlavou.

Řeka Čongčon dnes zaplavila město An-ču v provincii Pchjongan namdo, přerušila komunikační vedení a zaplavila rýžová i jiná pole. Kalné vodní toky přehradily čluny, mnozí obyvatelé se stihli pouze vyšplhat na střechy domů. Místní úřady hlásí tisícovku zničených obytných domů i veřejných budov. Pod vodou se ocitlo 2 300 hektarů zemědělské půdy.

Přívalové deště a záplavy zasáhly Severní Koreu vzápětí poté, co ještě v červnu zažívala nejhorší sucho za posledních 105 let, kdy se vedou záznamy. Záplavy jen oživují obavy z nedostatku potravin, který je v KLDR chronický už od 90. let. Na potravinových darech jsou podle OSN závislé dvě třetiny z 24 milionů obyvatel. Právě rychlý nástup záplav po suchu zhoršuje v KLDR problémy s potravou.

Vydáno pod