Písknout si na Francouzku teď bude pěkně drahé

Paříž - Za sexuální obtěžování teď hrozí ve Francii přísné tresty. Na novele příslušného zákona, který na jaře zrušil ústavní soud, se jednohlasně shodla levice i pravice. Platit začne tento týden a umožní ženám, které se v práci nebo kdekoli jinde stanou objektem sexuálních narážek nebo vyhrožování, aby se mohly obrátit na policii. Nová podoba zákona je přísnější a trestá například i slovní útoky. Víc než dva měsíce přitom bylo sexuální obtěžování ve Francii beztrestné.

„Návrh počítá až s dvouletým trestem vězení a pokutou 30 tisíc eur. Stíhání sexuálního obtěžování tak bude mnohem tvrdší než v minulosti,“ říká francouzská ministryně pro ženská práva Najat Vallaud-Belkacemová. Původní zákon zrušil v květnu ústavní soud s tím, že je jeho text příliš vágní. Vzniklo právní vakuum, kvůli němuž ženy vyšly do ulic.

Mnoho žen obtěžování zažívá a neodváží se nic říct. Domnívají se, že s novým zákonem budou silnější. V zemi, kde muži na ženy pískají na ulici a dokonce i v parlamentu, musí být podle feministek takový zákon hlavně zcela jasný a komplexní a všechny oběti se v jeho textu musí najít.

Za sexuální obtěžování budou ve Francii tvrdší tresty (zdroj: ČT24)

Téma sexuálního obtěžování vynesla ve Francii do čela hlavních zpráv aféra bývalého ředitele Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna. I když soud obvinění ze sexuálního útoku na hotelovou pokojskou nakonec stáhl, debata o vztahu sexu a moci byla na světě.