Romneyho mluvčí byl v Polsku sprostý na novináře

Varšava – Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney končí v Polsku předvolební turné. V Gdaňsku se sešel s premiérem Donaldem Tuskem a s exprezidentem Lechem Walesou, který ho do Polska pozval. Na rozdíl od předchozích návštěv v Británii a Izraeli se Romney zdržel kontroverzních vyjádření. Komu ale v Polsku ujeli nervy - to byl Romneyho mluvčí. Ten velmi expresivně několikrát poslal dotěrné novináře do nepatřičných míst.

I když si Romney vedl v Polsku na rozdíl od předcházejících návštěv Británie a Izraele celkem jako diplomat, pověst mu nakonec pošramotil jeho mluvčí. Ten neudržel nervy na uzdě, když na něj před kladením věnců u Hrobu neznámého vojáka v centru Varšavy pokřikovali novináři.

Chtěli třeba vědět, zda si Romney ze svých přešlapů něco dělá, nebo zda náhodou nezastínily jeho cestu do zahraničí. Když si novináři stěžovali, že neměli příležitost položit Romneymu otázky, křikl na ně: „Polibte mi pr…! Tohle je pro Poláky svaté místo.“ Jinému novináři zase doporučil, aby si své otázky „strčil do pr…“. Mluvčí se později za své chování omluvil.

Romney: Nepřítel číslo jedna je Rusko

Romney během návštěvy pochválil Poláky za jejich vůli stát po boku USA v dobách krize i vojenských konfliktů. V projevu ve Varšavě zároveň označil za „geopolitického nepřítele číslo jedna“ Rusko, se kterým má sousední Polsko napjaté vztahy.

Na závěr dvoudenní návštěvy Polska dnes Romney jednal o vzájemných vztazích a spolupráci na misi v Afghánistánu s polským ministrem zahraničí Radoslawem Sikorským. Ten odmítl Romneyho kandidaturu otevřeně podpořit. „Polsko mívá skvělé vztahy se Spojenými státy bez ohledu na to, která americká strana je u moci,“ zdůraznil šéf polské diplomacie.

„V Rusku dříve slibný pokrok na cestě ke svobodné a otevřené společnosti stagnuje,“ řekl Romney na adresu Moskvy. V Polsku obecně panuje skepse vůči snahám o oživení vztahů USA s Ruskem po příchodu demokrata Baracka Obamy do Bílého domu. 

Návštěvou Varšavy končí Romneyho zahraniční cesta, během níž se dopustil několika faux pas. Snažil se přesvědčit svět, že je osobností s mezinárodním rozměrem a rozhledem, ale několikrát narazil na kritiku svých výroků. V Británii zpochybnil připravenost Londýna na olympijské hry, čímž popudil britská média i některé politiky. Palestinci zase označili za nepřijatelné Romneyho tvrzení, že Jeruzalém je hlavním městem Izraele. Peking dnes upozornil, že tato poznámka může zhoršit již tak napjaté vztahy na Blízkém východě, možná i obnovit boje mezi Palestinci a Izraelci.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)