Španěl po smrti kubánského disidenta obviněn ze zabití

Havana – Španěla Ángela Carromera obvinili na Kubě ze zabití. Řídil totiž auto, v němž zahynul při havárii kubánský disident Oswaldo Payá. Ten strávil desítky let bojem proti komunistickému režimu. Zemřel při nehodě 22. července ve východokubánské provincii Granma spolu s dalším kubánským disidentem Haroldem Ceperem. Oba seděli vzadu a neměli bezpečnostní pásy.

Carromero společně se Švédem Jensem Aronem Modigem přiletěli na Kubu 19. července. Na Kubu přivezli 4 000 eur (přes 100 tisíc Kč) pro Oswalda Payá i na pomoc při organizování mládežnických křídel disidentského hnutí. Oba pak jeli v osudný okamžik s disidenty v autě. 

Švédský politik Jens Aron Modig, který přežil dopravní nehodu, si nevybavuje, že by do nich narazilo jiné auto. Španěl, který seděl za volantem, vypověděl, že ztratil kontrolu nad řízením, když vjel na nezpevněnou část silnice. Disidentova rodina po nehodě spekulovala, že vůz vytlačilo ze silnice jiné auto. 

„Zaprvé jsem se s ním měl setkat a předat mu nějaké peníze. Pak jsem se měl setkat s mladými lidmi z jeho hnutí a vyměnit si s nimi zkušenosti. Třetí cíl byl pomoci mu cestovat. Zjistil jsem ale, že tyto aktivity jsou na Kubě ilegální a chtěl bych se za ně omluvit,“ prohlásil Modig.   

Deník Granma dnes napsal, že Modig dostal povolení k návratu do Švédska navzdory tomu, že prováděl „ilegální aktivity“.   

Oswaldo Payá

Držitel Sacharovovy ceny Evropského parlamentu z roku 2002, usiloval o změnu totalitního režimu nenásilnou, ústavní cestou. V roce 1999 také obdržel cenu Homo Homini společnosti Člověk v tísni. V lednu 2003 navštívil ČR a setkal se tehdy s Václavem Havlem, který jej dvakrát nominoval na Nobelovu cenu za mír.