Kaddáfího syn nechce k soudu v Libyi, ale v Haagu

Tripolis - Syn bývalého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího Sajf Islám chce být raději souzen před tribunálem v Haagu než doma v Libyi. Prohlásil, že pokud ho tamní justice popraví, bude to vražda. Sajfa Isláma vězní libyjští vojáci v Zintánu. Mezinárodní trestní soud v Haagu ho stíhá pro zločiny proti lidskosti, Tripolis ho ale nechce vydat.

„Nebojím se smrti, ale jestli mě popraví po procesu (v Libyi), pak by se tomu mělo říkat vražda,“ řekl podle obhájců Sajf Islám. Toho drží ozbrojenci v Zintánu. 

Syn Kaddáfího by tak raději před soud do Haagu. Tady ho viní z podílu na násilí a zabíjení, které předcházelo svržení režimu jeho otce. Libye ovšem trvá na tom, že Sajf Islám musí být souzen v zemi a odmítá ho mezinárodnímu soudu vydat. 

V červnu přitom navíc v Libyi zatkli tým právníků haagského soudu poté, co se se Sajfem Islámem setkali. Právníci chtěli od Sajfa Isláma získat výpověď, jenže v tom jim zabránila údajně negramotná stráž. Tvrdila totiž, že prohlášení je „nebezpečné a ohrožuje bezpečnost Libye“. Libyjské úřady obvinily delegaci z toho, že propašovali ke Kaddáfího synovi odposlouchávací špionážní zařízení a také zakódovaný dopis. 

Následně byl tým zahraničních právníků na tři týdny zadržen, zabavili jim také veškeré dokumenty. Po propuštění advokáty Libye vyhostila.