Csatáry přežil za války atentát

Budapešť – Maďarský nacistický zločinec László Csatáry za války unikl smrti, když se ho pokusil slovenský zubní technik Zoltán Žurovský zastřelit přímo na ulici v Košicích. Chtěl se tak pomstít za to, že Csatáry deportoval jeho matku do koncentračního tábora v Ravensbrücku, kde zahynula.

Zubní technik a bubeník z jazzové kapely Zoltán Žurovský byl sám a neměl ani speciální výcvik. I tak si troufl na policejního velitele košického ghetta Lászlóa Csatáryho. Jenže neúspěšně. Na pokus o atentát se za ta léta zapomnělo, ale teď v době, kdy je Csatáry kvůli válčeným zločinům znovu zatčen, příběh prostřednictvím dcer Žurovského oživil slovenský list SME

Žurovský poznal Csatáryho v roce 1943 v košické kavárně, kde hrál v kapele. Možná právě tehdy se mu v hlavě zrodil plán krutého šéfa ghetta zabít. 

Na sklonku roku 1944 pak vystřelil Žurovský na Csatáryho, když vycházel z kina v Košicích. „Stroprocentně vím, že ho chtěl zastřelit. Pamatuji si, jak mi říkal, že si na Csatáryho počkal, když vycházel z kina Slovan. Zřejmě ho ale netrefil. Otec z místa činu utekl, ztratil se v davu, skrýval se, ale i jeho, stejně jako jeho matku, někdo udal,“ popisuje příběh dcera Žurovského Marta Likérová. 

Žurovský se o atentátu dcerám svěřil v době, kdy dospívaly. Csatáry byl prý jediný člověk, kterého kdy chtěl zabít. Chtěl se mu tak pomstít za to, že nechal jeho židovskou matku deportovat. 

Žurovského několik dní po atentátu někdo udal, a tak byl zatčen. Sám Csatáry ho pak mučil, nakonec ho poslal do koncentračního tábora, kde se Žurovský dožil konce války. 

Csatáry v Maďarsku čelí obvinění, že se za druhé světové války podílel na deportaci 300 Židů z Košic na Ukrajinu, kde byli zabiti. Navíc měl jako šéf maďarské policie v košickém ghettu organizovat deportace tisíců Židů do Osvětimi. Slovensko usiluje o jeho vydání.

Za své činy byl totiž Csatáry už odsouzen v Československu v roce 1948. Dostal tehdy trest smrti. Csatáry ale uprchl do zahraničí a léta se skrýval. Do poloviny 90. let se ukrýval v Kanadě. Když se o něj kvůli jeho minulosti začaly zajímat kanadské úřady, odjel do Maďarska, kde nerušeně žil až do nedávného zadržení.