Putin: NATO by mělo zůstat v Afghánistánu, dokud bude třeba

Moskva – Vojenské síly Severoatlantické aliance by měly zůstat v Afghánistánu, dokud tam budou zapotřebí. Na setkání s výsadkáři v ruském Uljanovsku to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Odchod většiny jednotek NATO je přitom naplánován na rok 2014. „Je politováníhodné, že mnoho účastníků této operace přemýšlí, jak by se stáhlo. Přijali tento úkol a měli by ho dovést do konce,“ prohlásil ruský prezident. Rusko podle něj také poprvé v historii dovolí využít pro logistické potřeby afghánské mise NATO své letiště v Uljanovsku. Aliance doposud mohla v Rusku za tímto účelem využít pouze železnici a přelétávat nad jeho územím.

Podle Putina má Rusko zájem na stabilitě v Afghánistánu a podporuje NATO v jeho tamější misi. Vyhovět žádosti NATO ohledně poskytnutí zařízení na letišti v Uljanovsku na řece Volze kvůli této misi je prý podle Putina v ruském „národním zájmu“, protože nestabilita v Afghánistánu by mohla vést k rozšíření obchodu s drogami a islamistického extremismu i za jeho hranice. „Pokud nebude pořádek v Afghánistánu, nebude klid ani na naší jižní hranici. Současné (afghánské) vedení bude mít problémy udržet situaci pod kontrolou. Členské státy NATO… vykonávají jeho funkci. (…) Potřebujeme jejich pomoc. (…) Nechme je tam bojovat,“ konstatoval dále Putin.

V roce 2001 zahájili USA se spojenci invazi do Afghánistánu a svrhli tehdy vládnoucí Taliban, který poskytoval útočiště teroristům z al-Káidy. Nyní je v Afghánistánu ještě asi 87 000 amerických vojáků; celý kontingent NATO čítá 130 000 lidí. Mise má být ukončena do konce roku 2014.