Medvědí parašutisti pročistili běloruskou generalitu

Minsk – Výsadek stovek plyšových medvídků ze Švédska sice nebyl ozbrojen, běloruskou armádu ale prověřil pořádně. Za to, že nebyli schopni skandálu zabránit a „že řádně neplnili svoje povinnosti při zajišťování národní bezpečnosti Běloruska“, odvolal prezident Alexandr Lukašenko šéfa protivzdušné obrany Zmicera Pachmelkina a velitele pohraniční stráže Ihara Račkouského. Další vysoce postavení bezpečnostní činitelé dostali napomenutí.

Jistá reklamní agentura ze Švédska si najala letadlo, které z Litvy přeletělo do běloruského vzdušného prostoru a poblíž obce Ivjanec shodilo asi 800 plyšáků. Každý medvídek měl u sebe běloruský nápis „Nás nelze umlčet“ jako výraz protestu proti porušování svobody slova v Bělorusku.

Úřady v Minsku původně popíraly, že medvídci v Bělorusku přistáli, minulý týden ale autoritářský prezident Lukašenko přiznal, že tomu tak skutečně bylo. „Letadlo bylo objeveno včas, ale proč ho odpovědní činitelé včas nezachytili? … No tak hoši, všichni jsme už velcí. Viníci se za toto budou muset zodpovídat,“ prohlásil běloruský prezident.

Lukašenko trestal za plyšáky (zdroj: ČT24)