Annan jako mírotvorce v Sýrii končí

Washington - Bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan oznámil, že končí ve funkci zvláštního vyslance OSN pro Sýrii. Odstoupí na konci srpna, kdy mu vyprší mandát. Annan navrhl šestibodový mírový plán pro Sýrii, jenže i když se rebelové i režim zavázali, že jej budou dodržovat, neustále dochází k jeho porušování.

Annanovo rozhodnutí dnes oznámil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. „Pan Annan informoval mě a generálního tajemníka Ligy arabských států pana Nabíla Arabího o svém záměru neobnovit svůj mandát, až vyprší 31. srpna 2012,“ oznámil Pan Ki-mun. Kdo Annana nahradí, není zatím jasné.

Annan si stěžoval, že nemá dostatečnou podporu: „Nedostalo se mi veškeré podpory, jakou si ta záležitost zasloužila. V rámci mezinárodního společenství vládnou rozdíly. To vše komplikovalo mé úkoly.“ Annan nevyloučil, že jeho nástupce by mohl být úspěšnější než on.

Exšéf OSN prosazoval šestibodový mírový plán, který obě strany konfliktu v Sýrii odsouhlasily v dubnu. Jenže ani rebelové, ani vojáci v podstatě od začátku plán porušovali.

Kofi Annan:

„Bez vážného, odhodlaného a jednotného mezinárodního tlaku, a to i od mocností v regionu, je pro mě, stejně jako pro kohokoliv jiného, nemožné nutit na prvním místě syrskou vládu a také syrskou opozici, aby začaly s nezbytnými kroky pro politický proces.“

Šestibodový mírový plán
Zdroj: ČT24

Americký prezident Barack Obama podle nejmenovaných zdrojů agentury Reuters před časem podepsal tajný výnos, kterým povolil, aby Američané pomáhali syrským povstalcům usilujícím o svržení prezidenta Bašára Asada. Neví se ale, jak by CIA a další americké instituce mohly bojovníky podporovat. USA přitom doteď odmítaly, že by povstalcům poskytovaly jakoukoli pomoc.

Tajný Obamův výnos podle Reuters naznačuje, že ve Washingtonu sílí podpora syrským povstalcům, i když je nadále omezená. Tato změna přišla minulý měsíc, kdy se Rada bezpečnosti OSN kvůli odporu Ruska a Číny nedokázala dohodnout na tvrdších sankcích vůči Damašku. Spojené státy na rozdíl od některých svých spojenců prozatím nedodávají syrským povstalcům zbraně.

Boje v Sýrii mezi provládními vojáky a povstalci pokračují i dnes, mimo jiné v Halabu a jeho okolí. Opoziční aktivisté v noci na dnešek oznámili, že syrské jednotky ve středu na jihozápadním předměstí Damašku zabily 35 lidí, hlavně neozbrojených civilistů. Provládní vojáci podle opozice nejdříve místo ostřelovali a pak ho obsadili. Šéf Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) Ramí Abdar Rahmán uvedl, že se podařilo identifikovat 26 z 35 mrtvých a že šlo hlavně o civilisty.

Povstalci dnes bombardovali vojenské letiště v blízkosti Halabu, které je dějištěm klíčové bitvy mezi rebely a prorežimními ozbrojenými silami. Z tohoto letiště startují armádní vrtulníky a letadla, která bombardují město.

„Vojenské letiště Menagh bylo dnes odstřelováno z tanku, který povstalci ukořistili při předcházejících operacích,“ uvedla Syrská organizace pro lidská práva. Vládní síly použily k ostřelování Halabu i stíhačky, tvrdí pozorovatelé OSN.

Vojenské operace proti povstalcům nadále pokračují i na dalších místech Sýrie. Podle bilance, kterou zveřejnila agentura AFP, jen za středu na seznamy obětí přibylo 163 mrtvých včetně 98 civilistů.

Obyvatele ale netrápí jen boje. Jak v Římě uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), tři miliony Syřanů potřebují jídlo a pomoc při pěstování obilovin a chovu dobytka. Z těchto tří milionů potřebuje polovina nutně potravinovou pomoc po dobu následujících tří měsíců.