Na Csatáryho rukou je i nežidovská krev

Bratislava - Slovenská prokuratura přijala trestní oznámení, podle něhož je nacistický zločinec László Csatáry odpovědný nejen za deportace více než 15 000 košických Židů, ale i za pronásledování, týrání a vraždění dalších stovek obyvatelů města. Bývalý šéf maďarské policie v Košicích byl za své činy v poválečném Československu odsouzen k trestu smrti. Bratislava má zájem na tom, aby byl vydán na Slovensko.

Podle muže, který podal trestní oznámení, měl Csatáry řídit nejen deportace Židů v roce 1944, ale i nepohodlných osob v roce 1945. „Csatáry jako nejvyšší představitel nyilašovců o tom musel vědět. Navíc byli lidé vězněni, biti a mučeni přímo tam, kde bydlel,“ vypověděl v rozhovoru pro ČT autor trestního oznámení. 

Mluvčí prokuratury v Košicích Milan Filičko potvrzuje: „Podle oznamovatele se László Csatáry dopustil i dalších skutků, a to deportací, a podílel se údajně na násilnostech v lednu 1945.“

Košický soud po válce vyměřil Csatárymu v jeho nepřítomnosti trest smrti za zločiny, které spáchal během holocaustu v roce 1944, tedy předtím, než moc v Maďarsku převzala fašistická strana Šípových křížů, takzvaní nyilašovci.

„Z rozsudku je zřejmé, že se soud nezabýval jeho odpovědností i za skutky od nástupu nyilašovců až do osvobození Košic. Za zločiny spáchané po deportaci Židů z Košic a okolí nebyl vůbec souzen,“ citoval slovenský deník Sme autora trestního oznámení, jenž chce zůstat v anonymitě. Válečné zločiny jsou nepromlčitelné, pachatele lze proto potrestat bez ohledu na časový odstup od spáchaní těchto skutků.

Podle Sme se Csatáry jako člen komise pro „očištění města od nežádoucích občanů“ podílel na přípravě seznamu asi 1 200 jmen. Byli na něm odpůrci režimu nebo obyvatelé, kteří se otevřeně nehlásili k maďarskému fašistickému státu. Deník poznamenal, že nyilašovci od listopadu 1944 do ledna 1945 v Košicích zavraždili 500 až 700 lidí. Ještě 17. ledna 1945, tedy dva dny před osvobozením města sovětskou armádou, údajně zastřelili 17 lidí. Dvěma čelným představitelům nyilašovců za to košický soud vyměřil trest smrti, dalším třem členům dlouholetá vězení. Odpovědnost za tyto činy by prý měl nést i Csatáry.