Před návštěvou Clintonové zaútočil v Keni sebevrah

Nairobi – Desítku lidí zranil sebevražedný atentátník, který se odpálil poblíž vojenské letecké základny v keňské metropoli Nairobi. Atentát se odehrál den před plánovanou návštěvou americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Ta je právě v Africe na své jedenáctidenní zahraniční cestě.

Šéfka americké diplomacie by v sobotu měla jednat s keňským prezidentem Mwaiem Kibakim, a to mimo jiné i o množících se útocích, které keňské úřady často připisují somálskému islamistickému hnutí Šabáb. Dnešní útok ale svým provedením rukopisu islamistů neodpovídá. „Ten člověk byl sebevražedný atentátník, podle našich informací odpálil granát a předpokládáme, že jeho cílem byla oblast kolem letecké základny,“ řekl šéf vyšetřovatelů Nicholas Kamwende.

Keňa v posledních měsících zažila řadu útoků, naposledy v červenci zemřelo 17 lidí při útoku na křesťanské kostely v severokeňském městě Garissa. Násilí se nevyhýbá ani hlavnímu městu - v květnu tam výbuch bomby zranil tři desítky lidí, v březnu na tamním autobusovém nádraží po explozi granátů zemřelo šest lidí.

Hnutí Šabáb, které se hlásí k teroristické síti al-Káida, své výhrůžky vystupňovalo poté, co se Keňa loni na podzim rozhodla vyslat do sousedního Somálska své vojáky, aby proti Šabábu bojovali. Reagovala tak na únosy a přeshraniční incidenty, které vážně poškozovaly turistický průmysl.

Vydáno pod