Clintonová v Keni ocenila ústavní vývoj v Somálsku

Nairobi - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která je na návštěvě Keni, dnes ocenila pokrok somálských představitelů v jejich snaze ustavit v zemi životaschopnou vládu. Somálské ústavodárné shromáždění ve středu přijalo novou ústavu, která je důležitým krokem k obnově centrální moci ve zbídačené zemi. Clintonová také vyzvala Keňu, aby v nadcházejícím roce uspořádala svobodné volby a stala se tak modelovým státem Afriky.

Clintonová se v Nairobi sešla s představiteli přechodné somálské vlády v čele s prezidentem Sharifem Sheikhem Ahmedem. Mandát stávající somálské prozatímní vlády vyprší 20. srpna. Ústavodárné shromáždění má nyní za úkol zvolit nový parlament, který vybere nového prezidenta. Prezident následně jmenuje premiéra pověřeného zformováním kabinetu.

Americká ministryně se somálskou stranou jednala o podpoře nové vlády, protože obyvatelé Somálska si podle ní zaslouží mírovou budoucnost a prosperitu. Tato africká země je bez efektivní vlády přes 20 let a mimo jiné se potýká s násilnostmi, za kterými stojí povstalci z islamistického hnutí Šabáb.

Clintonová rovněž jednala s keňskými představiteli, kterým zdůraznila důležitost svobodných voleb. Ty se mají konat příští rok v březnu. Keňské politiky v této souvislosti vyzvala, aby zabránili opakování etnických násilností po prezidentských volbách v roce 2007, při kterých přišlo o život přes 1 200 lidí.

Americká ministryně dnes přiletěla do Keni z Ugandy. Svou jedenáctidenní cestu po afrických zemích začala v Senegalu; z Keni odcestuje ještě do Malawi a Jihoafrické republiky.

Hillary Clintonová a keňský premiér Raila Odinga
Zdroj: Jacquelyn Martin/ČTK