Kurdové se opět sváří s Turky

Ankara - V boji mezi tureckými vojáky a povstalci ze zakázané Kurdské strany pracujících (PKK) zemřelo v provincii Hakkari blízko tureckých hranic s Irákem 23 lidí. Incident vyvolali kurdští rebelové, když napadli vojenské stanoviště. Při střetu zemřelo šest vojáků, dva strážci z vesnice a 15 kurdských bojovníků. Zraněno bylo navíc 21 lidí, včetně pěti civilistů.

Jedná se o nejhorší útok v této oblasti od června, kdy zde při podobné akci povstalců přišlo o život 28 lidí.

Útok byl reakcí na ofenzivu turecké armády, kterou proti separatistům na východě země zahájila Ankara v červenci. Při ní celkem zemřelo 115 kurdských povstalců. „Dospěli jsme k závěru, že 115 členů separatistické a teroristické organizace byli zneškodněni během intenzívní ofenzívy zahájené 23. a 24. července,“ prohlásil turecký ministr vnitra Idris Naim.

PKK svůj ozbrojený boj proti tureckému státu zahájila před téměř třiceti lety. Od té doby zahynulo při násilnostech na 45 000 lidí. Kurdská menšina tvoří zhruba 20 procent obyvatel Turecka, PKK chce na východě země vyhlásit vlastní stát. Vláda podnikla některé kroky k posílení kulturních práv tureckých Kurdů, ale odmítá jejich celkovou autonomii.