V syrské televizi vybuchla bomba, prezident odvolal premiéra

Damašek - V budově syrského rozhlasu a televize v Damašku dnes vybuchla bomba. Syrský prezident Bašár Asad také dnes odvolal premiéra Rijáda Hidžába, kterého jmenoval do funkce v červnu po parlamentních volbách bojkotovaných protirežimní opozicí. Podle syrské opozice je příčinou odvolání to, že premiér ze země uprchl i s rodinou do Jordánska, kde se údajně připojil k protirežimní opozici. Odsoudil genocidu syrského národa. Prozatímním vedením kabinetu byl pověřen vicepremiér Umar Ghalavandži.

Po útoku v televizi se zatím mluví o třech lidech, kteří podle ministra informací Umrána Zuhbího utrpěli lehčí zranění. Nálož explodovala ve třetím patře. Televize nepřerušila program a odvysílala rozhovor s ministrem informací Zuhbím. „Škody jsou značné,“ cituje ministra agentura Reuters. „Jsem v budově rozhlasu a televize a všechno funguje a bude fungovat i nadále. Máme dost studií i techniky,“ tvrdil Zuhbí.

Břetislav Tureček, blízkovýchodní zpravodaj, ČRo:

„Syrská média uvádějí, že útok v televizi byl mířen na civilisty, nikoli na syrskou vládní ozbrojenou moc. Popisují, že byli zraněni tři lidé. Syrský ministr informací se snaží vyvolat dojem, že o nic nešlo, proto se vysílalo dál.“

Povstalecké síly během posledních týdnů ovládly několik oblastí Damašku, nicméně armáda tvrdí, že nad nimi znovu získala kontrolu. Koncem června povstalci zaútočili na provládní televizní stanici Al-Ichbáríja a zabili sedm lidí. V Sýrii, kde loni v březnu vypukly nejdříve protesty proti režimu prezidenta Bašára Asada a posléze ozbrojené povstání, zahynulo přes 21 tisíc lidí. Údaje o obětech ale prakticky není možné ověřit.

Rijád Hidžáb
Zdroj: ČT24

Syrský premiér Hidžáb prý emigroval do Jordánska

Šéf protirežimní Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) Ramí Abdar Rahmán dnes prohlásil, že Rijád Hidžáb byl z premiérského úřadu odvolán proto, že uprchl ze Sýrie. Podle agentury ANSA emigroval do sousedního Jordánska i s rodinou. Tuto informaci potvrdil jordánský vládní činitel. Jde zatím o nejvyššího představitele režimu prezidenta Bašára Asada, který v občanském konfliktu trvajícím půldruhého roku emigroval. Z Jordánska prý zakrátko odjede do Kataru.

Muhammad Utrí, mluvčí uprchlého syrského premiéra:

„Rijád Hidžáb mohl zůstat součástí zločinného režimu, vybral si ale syrský lid a jejich revoluci. Tenhle útěk nepřišel ze dne na den. Byl plánován více než dva měsíce společně se Svobodnou syrskou armádou a rebely.“

„Pan Hidžáb odcestuje do Dauhá, kde mají základny mezinárodní média,“ řekl Hidžábův mluvčí. Nejmenovaný člen syrské opozice v Jordánsku, který údajně pomáhal syrskému premiérovi při útěku ze země, agentuře AFP řekl, že se Hidžáb vydá do Kataru ještě dnes, sedm premiérových bratrů prý ale zůstane v Jordánsku. Katar, který má s Damaškem napjaté vztahy, už přijal několik zběhlých syrských činitelů. Vůdce exilové Syrské národní rady Abdal Básid Sida Hidžábovo rozhodnutí uvítal. Podle něj je třeba v rámci opozice projednat, jestli se expremiér ujme role v přechodné vládě.

Podle syrské opozice spolu s premiérem utekli dva ministři a tři armádní důstojníci, jejichž jména nebyla zatím prozrazena. Podle televize Al-Arabíja byl na útěku zadržen ministr financí Muhammad Džlailatí. Do Jordánska se naopak podle televize podařilo dostat vysoce postavenému důstojníkovi tajné služby Jarábu Šaráovi, který byl klíčovým činitelem bezpečnostních struktur zaměřených na potírání disentu.

Opozice před dvěma měsíci dosazení bývalého ministra zemědělství Hidžába do čela vlády odsoudila a označila za falešnou hru. Personální přesuny v kabinetu opoziční představitelé považovali jen za symbolické. Beze změn mimo jiné zůstaly resorty obrany, vnitra a zahraničí. Kritici režimu z toho vyvodili, že moc v Sýrii zůstala v rukou Asada a úzkého kruhu jeho věrných.

„Oznamuji, že jsem opustil vražedný a teroristický režim. A oznamuji, že jsem se zapojil do řad revoluce svobody a důstojnosti. Oznamuji, že ode dneška jsem vojákem požehnané revoluce,“ uvádí se v dnešním Hidžábově prohlášení, které přečetl jeho mluvčí.

Sýrii o víkendu opustil i pilot vojenského letectva

Turecká agentura Anadolu mezitím dnes informovala, že do Turecka uprchl další generál syrské armády, kterého doprovázelo pět vysoce postavených důstojníků a více než 30 vojáků. Přišlo s nimi i 400 syrských civilistů, převážně žen a dětí. Podle agentury AFP už tak ze Sýrie do Turecka zamířilo 31 generálů, z nichž několik se na syrské území vrátilo, aby bojovali po boku povstalců. V Turecku je nyní podle oficiálních údajů 46 500 syrských uprchlíků.

Sýrie zaznamenává v posledních týdnech zvýšený odliv přeběhlíků. Zemi o víkendu opustil její jediný kosmonaut a pilot vojenského letectva Muhammad Ahmad Farís. Jedním z dosud nejvýznamnějších činitelů nejen armády, ale i celého režimu, který Sýrii opustil, se stal minulý měsíc člen elitních Republikánských gard a brigádní generál Manaf Tlas. Tento dlouholetý Asadův přítel patřil donedávna k jeho oporám, nyní ale zamířil za svou rodinou do Francie.

Syřané nový parlament volili 7. května. Hlasování ale poznamenaly násilnosti provázející vleklé krvavé povstání v zemi. Násilí v Sýrii trvá již půldruhého roku. V posledních dnech jsou ozbrojené střety hlášeny hlavně z Damašku a Halabu.

Tři íránští zajatci povstalců zahynuli při bombardování

Syrští povstalci oznámili, že tři jejich íránští zajatci byli dnes zabiti při náletu vládních sil v provincii Damašek. Zřítil se na ně dům, v němž byli drženi, řekl mluvčí rebelů Mutassám Ahmad. Zároveň pohrozil, že rebelové zabijí zbývající Íránce, jestli armáda útok nezastaví.

Povstalci unesli v sobotu na předměstí Damašku 48 Íránců, mezi nimiž byli podle tvrzení rebelů vyzvědači íránských revolučních gard. Teherán ale tvrdí, že šlo o náboženské poutníky.

Vydáno pod