Guam hostí místo vojáků turisty a vyplácí se mu to

Ostrov Guam - Bývalá americká vojenská základna v Pacifiku se stává vyhledávanou dovolenkovou destinací. Jeho výhodou je, že díky vhodné poloze nabízí luxusní dovolenou jak pro turisty z Ameriky, tak z Číny a Ruska. Guamský turistický úřad dokonce v lednu schválil bezvízový styk pro Rusko a ostrovu se to vyplatilo - počet turistů z této země stoupl o 200 procent.

Ostrov je velký jako Praha, má 540 čtverečních kilometrů, 170 000 obyvatel a roční rozpočet 3 miliardy dolarů - celou polovinu z toho tvoří turistika a v tomhle byznysu pracuje každý čtvrtý ostrovan. Místní úřady lákají do země další návštěvníky.

„Snažíme se proniknout na nové trhy. Pro nás je důležitý každý turista. Mrzí nás, že k nám jezdí stále méně Japonců, ale víte, není se čemu divit. Mají teď asi dost svých starostí,“ tvrdí David Leddy, prezident komory pro turistiku na Guamu.

Tři čtvrtiny všech turistů, kteří na ostrov přijedou, jsou právě Japonci. Po ničivém zemětřesení a vlnách tsunami, které je zasáhly v březnu loňského roku, jich ubylo o deset procent. Vláda se proto rozhodla oslovit ruskou klientelu - zrušila víza.

Reportáž Petra Matičky (zdroj: ČT24)

Ruská klientela může na ostrov bez víz, Češi zatím jedině s povolením

„Je to neuvěřitelné. Podíl turistů z Ruska se nám ztrojnásobil. Teď se snažíme zacílit na Čínu. Je tam 50 milionů turistů, v roce 2020 jich bude 100 milionů. Když bychom získali jen jediné procento, tak to by byla výhra pro náš ostrov. Je to zkrátka trh, který má pro nás obrovský potenciál,“ doplňuje Nathan Denight, náměstek pro cestovní kanceláře na Guamu.

V Česku patří tato destinace mezi luxusnější dovolené. Třítýdenní pobyt vyjde na zhruba 100 až 130 tisíc korun. Bezvízový styk se zatím neplánuje.