Kábulské muzeum se vzpamatovává z nejhoršího

Kábul - Afghánské národní muzeum získalo zpátky přes 800 vzácných starožitností ukradených během občanské války v devadesátých letech. Najít je pomohlo Britské muzeum v Londýně. Jde ale jen o malou část artefaktů, které vlivem válečných událostí skončily neznámo kde. Před válkou mělo Národní muzeum v Kábulu přes sto tisíc předmětů. Zkázu přinesly boje znepřátelených frakcí přímo v metropoli; v muzeu se usadili bojovníci, personál stačil zachránit méně než polovinu sbírek.

Za tři desítky let války jsme mnoho utrpěli. Ale v posledních devíti letech se díky ministerstvu kultury a mezinárodním organizacím podařilo některé exponáty vrátit, říká ředitel Afghánského národního muzea Omera Chán. Pátrání jde ale pomalu a i přes zapojení Interpolu se daří dostat zpět jen malou část ukradených věcí. Muzeum má nyní na 50 000 předmětů ze všech dekád, od starověkých dob až po 20. století. Stávající budova ale nevyhovuje a v dohledné době proto bude dokončena nová.

Do kábulského muzea se vracejí ukradené artefakty (zdroj: ČT24)

Během občanské války i těsně po ní archeologická naleziště v Afghánistánu nikdo nehlídal. Například v Balchu na severu země kopali samozvaní archeologové bez jakýchkoli zábran, procenta z nálezu pak odváděli místnímu polnímu veliteli. Dnes tam jakékoli nelegální vykopávky policisté nedopustí, v odlehlých místech se ale nerušeně dobývá dál a starožitnosti je možné i dnes koupit třeba v obchodech se suvenýry.