Manila se topí - a bude hůř

Manila – Prudké sezonní lijáky a záplavy ohrožují filipínskou metropoli Manilu - desetitisíce lidí musely úřady evakuovat. Na některých místech je voda až po pás, život v Manile se prakticky zastavil. Zkolabovala doprava, kanceláře i školy zůstaly uzavřené. Situaci mohou dále zkomplikovat okolní přeplněné přehrady – do města už teď proudí další voda z hlavní nádrže La Mesa. Podle meteorologů má pršet i v dalších dnech.

Na ulicích filipínské metropole kvůli množství vody zůstala uvězněna řada vozidel. Mezi institucemi, které dnes kvůli počasí nefungují, jsou například i filipínská burza nebo velvyslanectví Spojených států. Na předměstí Manily zavalila promáčená půda několik domů. Utéct stihlo jen pár lidí. V bahně a troskách hledají pohřešované záchranáři.

Manilu ohrožují lijáky (zdroj: ČT24)

Kvůli nepřestávajícím monzunovým dešťům přeteklo několik velkých přehrad a z břehů se vylily řeky v Manile a devíti okolních provinciích. Úřady v zemi, kde si tajfun Saola minulý týden vyžádal 51 obětí, o dalších mrtvých zatím neinformovaly. K pobřeží Filipín by navíc měla dorazit další bouře.

Vydáno pod