Výrobce kytar draze zaplatí za dovoz ebenu z Madagaskaru

Washington - Legendární výrobce kytar Gibson zaplatí pokutu 300 tisíc dolarů za dovoz vzácného ebenového dřeva. Společnost ho v rozporu s americkými zákony zakoupila na Madagaskaru. Dohodou s úřady končí kauza, která se táhla od roku 2009. Kromě pokuty také přijde výrobce kytar o zabavené dřevo v hodnotě čtvrt milionu dolarů. Dalších 50 tisíc musí zaplatit na ochranu přírody.

„Společnost Gibson uznala, že nijak nereagovala na informace, že nákupem ebenu z Madagaskaru mohla porušit zákony proti nadměrné těžbě a na ochranu vzácných druhů dřeva,“ uvedl zástupce amerického ministerstva spravedlnosti s tím, že Madagaskar je zemí obzvláště postiženou odlesňováním. Dodal, že Gibson mezitím madagaskarské dřevo nakupovat přestal.
   
Více než sto let starý zákon, z jehož porušení americké úřady firmu Gibson obvinily, původně sloužil proti obchodu s péry ptáků, která končila jako ozdoby klobouků. Novela z roku 2008 zavedla pro americké firmy povinnost zveřejňovat podrobné informace o tom, odkud dovážejí dřevo.