Na Sinaji opět umírali lidé, tentokrát po leteckém útoku armády

Aríš (Egypt) - Nejméně 30 lidí zemřelo při leteckém útoku egyptské armády na ozbrojence, kteří předtím přepadli kontrolní stanoviště na Sinajském poloostrově. Neznámí muži zaútočili ve městě Aríš na severu poloostrova. Šlo o první podobnou vojenskou akci Egypta v oblasti od roku 1973. Před třemi dny došlo k útoku na policejní stanici na Sinaji u hranic s Izraelem. Zemřelo 16 příslušníků egyptské pohraniční stráže. České ministerstvo zahraničí před individuálními cestami do Egypta varuje.

"Pokud se lidé budou řídit doporučeními, která jsou uvedena na webových stránkách ministerstva zahraničí v rubrice Cestujeme, tak by jejich ohrožení mělo být minimální," prohlásil zástupce velvyslance ČR v Káhiře Milan Slanec.

Podle něj je v současnosti ve většině Egypta bezpečno. Ovšem varuje před cestami na Sinaj: „Nebezpečné jsou jen některé oblasti, konkrétně oblast severní Sinaje, od středomořského pobřeží na jih až po úroveň města Taba.“ 

„V současné době není důvod cestu do Egypta rušit, s výjimkou střediska Taba, které leží na izraelské hranici a je dost frekventovaným cílem izraelských turistů, tam bezpečnostní situace není úplně bezproblémová,“ dodal.

Vrtulníky egyptské armády zaútočily asi třicet kilometrů východně od Aríše poblíž hranic s pásmem Gazy. Akce se zúčastnila dvě vojenská letadla. Útok byl prý odpovědí na smrt šestnácti příslušníků egyptské pohraniční stráže, kteří zahynuli při nedělním útoku na policejní stanici na Sinaji u hranic s Izraelem. Tento incident, z něhož jsou obviňováni palestinští islámští radikálové, byl nejkrvavějším v hraničním regionu od podepsání egyptsko-izraelské mírové smlouvy v roce 1979.

Kolem Aríše se podle BBC nahromadily vojenské posily a egyptský hraniční přechod Rafáh do pásma Gazy byl uzavřen na neurčito. Už v úterý média oznámila, že Egypt začal uzavírat nelegální pašerácké tunely do Gazy. 

Islamistický prezident Egypta Muhammad Mursí dnes slíbil, že nad Sinajem znovu zavede „plnou kontrolu“. Prezident propustil šéfa governorátu Severní Sinaj a jmenoval nového šéfa zpravodajské služby. Ministra obrany prý požádal, aby vyměnil šéfa vojenské policie.

Sinaj je chudá a zanedbávaná oblast, kterou obývají svobodomyslné beduínské kmeny. V poslední době tu narůstá napětí úměrně tomu, jak tu údajně získávají půdu islámští extremisté využívající bezpečnostního vakua, které tu po pádu Mubaraka nastalo.