Povejšil: Velvyslanec při EU? Jedno z nejprestižnějších míst

Praha – Novým českým velvyslancem při Evropské unii se od září stane dosavadní velvyslanec při Severoatlantické alianci Martin Povejšil. Ve funkci vystřídá Milenu Vicenovou, sám bude v NATO nahrazen dosavadním náměstkem ministra obrany Jiřím Šedivým. Jak ale Povejšil uvedl v ČT24, změny nelituje; post velvyslance při EU je jedna z nejváženějších pozic, jaké mohl v systému zahraniční politiky dosáhnout.

„Dostal jsem nabídku od našich nejvyšších představitelů a po nějaké úvaze jsem ji přijal,“ uvedl v dopoledním vysílání ČT24 Povejšil. „Velvyslanec při Evropské unii je jedno z nejprestižnějších a nejvýše postavených míst v celém našem systému, zároveň je to jedno z nejodpovědnějších míst, protože agenda je velice široká a vedle obrovského množství práce s sebou nese také velkou odpovědnost.“

Brusel přitom pro někdejšího velvyslance v Chile, Španělsku a Andoře nebude zcela neznámý; jak Povejšil v nadsázce podotknul, změna úloh pro něj znamená přestěhování se z jedné velvyslanecké čtvrti do druhé. Jako český zástupce při NATO má totiž s Bruselem už tříletou zkušenost.

Povejšil ale zároveň připustil, že se jeho nová práce bude oproti dosavadnímu působení lišit. „Komunita lidí, kteří se zabývají Evropskou unií, je jiná a jen částečně se překrývá s tou, která se zabývá bezpečností a obranou. Já mám tu výhodu, že předtím, než jsem odjel do Bruselu, jsem byl pět let politickým ředitelem ministerstva zahraničních věcí, takže řadu lidí, kteří jsou v evropsko-unijním světě, znám ještě z té doby. Určitá výhoda to je, ale problematika, kterou se budu zabývat od září dál, je jiná a podstatně širší,“ uvedl.

Povejšil varuje před krizí NATO

S odchodem z NATO Povejšil rovněž důrazně varuje před dalším snižováním armádních výdajů v Česku; situaci považuje za velmi vážnou. Pokud se trend nezmění a v členských státech aliance až na několik států půjdou výdaje stále níže, hrozí spojencům reálné nebezpečí. „To je situace poměrně vážná napříč Severoatlantickou aliancí. A celkem bych se ani nebál říct, že bude-li to takto pokračovat, tak náš bezpečnostní systém se ocitne v určité krizi a je-li bezpečnostní systém v krizi, tak nevyhnutelně dřív nebo později nastupuje krize bezpečnosti,“ prohlásil Povejšil.

Rozhovor s Martinem Povejšilem (zdroj: ČT24)