Záplavy na Filipínách už stály život 16 lidí

Manila - Na nejméně 16 lidí stoupl počet obětí rozsáhlých záplav ve filipínské metropoli Manile. Přes 80 tisíc obyvatel zůstává v nouzových centrech. S evakuací lidí odříznutých povodněmi pomáhá i armáda. Někteří v obavě z rabování odmítají opustit své domovy. Podle tamních úřadů voda zatopila zhruba 80 procent 12milionového města. Kvůli monzunovým dešťům od konce července zemřelo na Filipínách nejmíň 69 lidí.

Nejméně 16 obětí mají ničivé záplavy, které po silných deštích od pondělí zatopily část filipínského hlavního města Manily. Mezi mrtvými je devět členů jedné rodiny, kteří zahynuli pod sesuvem půdy, nebo třítýdenní dítě. Bilance ale patrně zatím není konečná. 

Monzunové deště, které Manilu bičovaly více než týden, v noci na dnešek mírně zeslábly. Většina města je pod vodou a špatné počasí patrně bude pokračovat i dnes. Zaplavené jsou především chudinské čtvrti. V mnoha částech zůstali lidé zcela odříznutí od okolního světa. Někteří skončili na střechách příbytků. „Ještě nemůžeme říct, že to nejhorší máme za sebou,“ řekl hydrolog ze státní meteorologické služby Gine Nievares. 

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Jen v Manile spadlo za 24 hodin tolik deště jako jindy za půlku srpna. Dodávky jídla a pitné vody se krátí, i když balíčky rozdával sám filipínský prezident. Katoličtí aktivisté viní z katastrofy právě politiky. Záplavy vidí jako boží trest za čerstvě přijatý zákon o plánovaném rodičovství. Filipínští biskupové mírní vášně, teď prý není čas na hádky, ale na vzájemnou pomoc.

Od konce července si monzunové deště na Filipínách vyžádaly nejméně 69 obětí. Zemi každý rok během období dešťů zasáhne zhruba 20 velkých bouří nebo tajfunů, z nichž mnohé mají smrtící následky. Záplavy, které tento týden postihly Manilu, jsou podle místních úřadů nejhorší od roku 2009, kdy tropická bouře Ketsana zabila více než 460 lidí.

Vydáno pod