Romneyho další trapas, spletl si sikhy a šejky

Iowa - Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney si utrhl další trapas. Když vyjadřoval zármutek nad střelbou v chrámu ve Wisconsinu, místo sikhů hovořil o „šejcích“. A předvolební průzkumy ukazují, že ačkoli Romney veškerý čas věnuje předvolební kampani, zatím se mu nepodařilo Američany přesvědčit, že by mohl být hlavou státu.

Podle dnes zveřejněného průzkumu listu The Washington Post a televize ABC má o Romneym nepříznivé mínění 49 procent Američanů, zatímco 40 procentům se zamlouvá. Romney má dokonce před volbami nejnižší oblibu z prezidentských kandidátů od roku 1984. A po dnešku se mu zřejmě nepodaří tuhle bilanci vylepšit, má za sebou totiž další ze svých trapasů. 

Romney si spletl sikhy se šejky, když mluvil o tragédii ve Wisconsinu, kde střelec zabil v sikhském chrámu šest lidí. „Drželi jsme chvíli ticha, abychom uctili památku lidí, kteří přišli o život v chrámu šejků. Jak jsem řekl, byla to tragédie hned z několika důvodů. Jedním z nich je fakt, že tihle šejkové jsou velice mírumilovní lidé,“ prohlásil na volebním shromáždění v Iowě Romney.

Jeho mluvčí pak žehlil trapný „přeřek“. Romney prý jen nešťastně zaměnil podobně znějící slova, nechtěl přitom urazit sikhy. Mluvčí také poznamenal, že Romney měl za sebou velice dlouhý den plný veřejných akcí v rámci volební kampaně.

Romney má přitom za sebou také trapné uvedení se v Londýně, kde urazil Brity, když zapochyboval o jejich připravenosti na olympiádu. Pak popudil Palestince, když označil Jeruzalém za hlavní město Izraele. A nakonec během zahraniční cesty jeho mluvčí sprostě křičel na novináře v Polsku.