Libyjské zákonodárné shromáždění převzalo moc v zemi

Tripolis - Přechodná národní rada (NTC) dnes předala moc libyjskému zákonodárnému shromáždění, které vzešlo z červencových voleb. Přechodná národní rada, jež vznikla během loňského ozbrojeného konfliktu proti tehdejšímu vůdci Muammaru Kaddáfímu, tak nyní definitivně končí. Libye po volbách udělala další krok během přechodu od autoritářské vlády k demokracii.

Během slavnostního obřadu předseda NTC Mustafá Džalíl formálně předal otěže moci nejstaršímu členovi zákonodárného shromáždění Muhammadovi Alímu Sálimovi. Předání moci začalo v jednom ostře střeženém hotelu v Tripolisu ve středu pozdě večer kvůli tomu, že připadlo na čas ramadánu, kdy se věřící muslimové až do setmění postí. Oslavovali i lidé v ulicích.

Parlament později zvolil do svého čela Muhammada Madžarjáfa - představitele opozice proti Kaddáfímu. Dvěstěčlenný sbor by měl jmenovat novou vládu, jež má zemi dovést k volbám podle nové ústavy, kterou je ale teprve třeba sepsat. Pro libyjské politiky bude zřejmě největším úkolem zajistit v Libyi bezpečnost. V zemi nadále působí množství ozbrojených milic, které spolu soupeří o moc.