Chce to dialog, a ne intervenci, vložil se do řešení krize v Sýrii Írán

Damašek – Írán na dnešek svolal mezinárodní schůzku, na které se má řešit situace v Sýrii. Íránský ministr zahraničí odmítl na úvod konference zahraniční vojenskou intervenci v Sýrii, vyzval vládu a opozici k vážnému dialogu. Syrský prezident Bašár Asad jmenoval nového premiéra. Ten předešlý, Rijád Hidžáb, počátkem týdne přešel k syrské opozici, ve funkci ho nahradil dosavadní ministr zdravotnictví Vaíl Halkí. Syrské město Halab (Aleppo) je znovu pod tvrdou palbou. Podle opozice se armáda snaží dobýt zpět oblasti, které kontrolují aktivisté. Na některé čtvrti útočí vrtulníky. Syrští povstalci se kvůli armádní ofenzivě stáhli z klíčové čtvrti Salahaddín.

Novým premiérem Asad jmenoval Halkího, protože Hidžáb přešel k opozici. Je to dosud nejvyšší představitel režimu v Damašku, který Asadův režim opustil. Odsoudil přitom vyvražďování syrského národa. Hidžáb se nejprve skrýval v Sýrii, pak přešel i s rodinou hranice do Jordánska. 

Včera zahájila armáda v Halabu rozsáhlou ofenzivu, cílem bylo vytlačit povstalce z oblastí, které dostali pod kontrolu před několika týdny. Jen včera v Halabu zemřelo při bojích nejméně 26 lidí. Boje se soustředí na čtvrť Salahaddín. Podle státní televize již vojáci čtvrť dobyli, zabili a zajali přitom prý „stovky teroristických ozbrojenců“. „Naše ozbrojené síly plně ovládly čtvrť Salahaddín a způsobily těžké ztráty ozbrojeným teroristickým skupinám,“ zaznělo v syrské televizi. Exilová opoziční Syrská organizace pro lidská práva uvedla, že dnešní boje v zemi si vyžádaly nejméně 96 mrtvých.

Boje o syrský Halab
Zdroj: ČT24

Opoziční Svobodná syrská armáda ale oznámila, že se jí povedl protiútok a znovu převzala kontrolu nad oblastí. Asadova armáda přitom údajně utrpěla velké ztráty, opozice zničila vojenské tanky a ozbrojená vozidla. „Syrská armáda neudělala ani krok směrem do Halabu. A do města se ani nedostane. Budeme tu do posledního muže,“ konstatoval jeden z povstalců.

Poslední zprávy ale naopak naznačují, že se opozice z oblasti stahuje. „Bojovníci se stahují do čtvrti Šikárí, kde připravují protiútok proti armádě,“ tvrdí opoziční velitel. Další to potvrzuje. „Provedli jsme taktický ústup ze Salahaddínu. V důsledku mohutného bombardování už tam nejsou povstalečtí bojovníci a do této čtvrti postupují vládní vojáci,“ říká Husám Muhammad, opoziční velitel. 

V rozbombardované čtvrti zůstávají tisíce lidí, kteří si musejí rychle zvyknout na život uprostřed války. Kamera CNN zachytila jejich boj o jindy zcela běžné životní potřeby. „Je to strašně nepřehledné. Myslíme si, že na nás chtějí zaútočit. Už jednou jsme odsud utekli. Pak jsme se vrátili a teď už odejít nejde,“ prohlásil jeden z obyvatel města.

Mahmúd Ahmadínežád
Zdroj: Victor R. Caivano/AP/ČTK

Írán mezitím pořádá mezinárodní schůzku, na kterou pozval nejmenované země. Má se tady řešit právě situace v Sýrii. Írán je hlavním spojencem Asadova režimu. Hned v úvodu konference íránský ministr zahraničí Sálehí rezolutně odmítl jakoukoliv zahraniční a vojenskou intervenci v Sýrii, vyzval vládu v Damašku a syrskou opozici k „vážným a obsáhlým“ jednáním a označil vnitřní dialog za jedinou cestu k řešení krize v Sýrii. 

Teherán oznámil, že se jednání budou účastnit státy, které zastávají „realistický“ postoj ke krizi. Které to ale přesně jsou, není jasné. Schůzky se má účastnit 12 nebo 13 zemí z Asie, Afriky nebo Latinské Ameriky. Jak uvedl vysoce postavený íránský diplomat, nebude na konferenci přítomna žádná země, která podporuje syrskou opozici a vyzývá Asada k odstoupení. Podle agentury AFP jsou mezi účastníky teheránské konference diplomaté z Ruska, Iráku, Afghánistánu a Pákistánu.