Kvůli plyšovým medvídkům se v Bělorusku zatýkají novináři

Minsk - Aféra s plyšovými medvídky, které poslala do Běloruska švédská reklamní agentura, pokračuje. Dvěma místním novinářkám se stalo osudným fotografování medvídků, při němž je zadržela policie v Minsku. Pomoci jim nyní může případná účast Švédů v soudním procesu, kterou běloruská justice požaduje. Evropskou unii spor mezi Běloruskem a Švédskem znepokojuje. Vyzvala proto k setkání politického a bezpečnostního výboru, na němž se zřejmě projednají nové sankce vůči režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Medvídci se do Běloruska dostali na začátku července, když švédská reklamní agentura Studio Total z letadla nad běloruským územím shodila na 800 medvědích „výsadkářů“. Byli „vyzbrojeni“ nápisem „Nás nelze umlčet“ na protest proti porušování svobody slova v Bělorusku.

Běloruští novináři se s plyšovými medvídky nechávají fotografovat na podporu zadrženého kolegy Antona Surapina, který publikoval snímek s medvídkem jako první a byl kvůli tomu zatčen. Kvůli medvídkům je ve vězení i realitní makléř Sjarhej Bašarymav, který švédským organizátorům výsadku pomáhal a podával jim informace.

Plyšový medvěd shozený nad Běloruskem
Zdroj: ČT24/YouTube

Vrátí se Švédové bezpečně do své země?

Běloruská tajná služba KGB, která případ vyšetřuje, vyzvala švédské organizátory akce k účasti v připravovaném procesu. Podle vyjádření KGB na jejich výpovědích bude záviset osud zadržených Bělorusů. Šéf Studia Total Per Cromwell potvrdil, že se zaměstnanci agentury procesu zúčastní. Chtějí ale záruku bezpečného návratu zpět do Švédska.

Let přes přísně střežené běloruské území protivzdušná obrana nezachytila. Běloruský vládce Alexandr Lukašenko proto odvolal šéfa protivzdušné obrany i pohraniční stráže. Ve středu oficiální Minsk také rozhodl o stažení všech zaměstnanců běloruské ambasády ve Stockholmu a vyzval švédské ministerstvo zahraničí, aby do konce srpna vyklidilo švédské velvyslanectví v Minsku.