Na Zemi dopadnou úlomky ztracených ruských družic

Moskva - Spojovací družice Express MD2 a Telkom 3, které se v úterý kvůli závadě na ruské nosné raketě Proton-M ocitly na chybné oběžné dráze, nebrání Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v bezpečném letu a nijak ji neohrožují. Prohlásil to mluvčí ruského ministerstva obrany Alexej Zolotuchin. Podle expertů nicméně na Zemi do půl roku dopadne mnoho úlomků obou družic, které pravděpodobně v atmosféře neshoří. Premiér Dmitrij Medvěděv označil neúspěch letu za projev „tradičního lajdáctví“ a zdůraznil, že podobné chyby nehodlá tolerovat. Nepovedenému startu bude příští týden věnovaná samostatná schůze vlády.

Zolotuchin reagoval na spekulace médií, že by neřízený let obou aparátů mohl bezpečnost ISS ohrozit. Ztracené družice se pohybují na dráze o nejvyšším bodu 6 000 kilometrů a nejnižším 300 kilometrů, ISS obíhá na dráze kolem 350 kilometrů. Experti hned po nevydařeném startu varovali, že ISS může být po dobu dvou měsíců teoreticky ohrožena. Ruské pozemní kontrolní středisko každou hodinu polohu družic vyhodnocuje a zaznamenává jakoukoli změnu. Na základě těchto dat pak odborníci sestavují odhad budoucí dráhy jejich letu. Zolotuchin uvedl, že „v současné době“ ztracené komunikační družice pro ISS žádnou hrozbou nejsou.

Pád úlomků ze ztracených družic na Zemi je nevyhnutelný

Ruská média s odvoláním na experty ruské kosmické agentury dnes nicméně informovala, že na zemský povrch může do půl roku dopadnout mnoho úlomků obou komunikačních družic. Ty přestanou existovat během šesti měsíců a jejich části s velkou pravděpodobností celé v atmosféře neshoří. To potvrdil i pracovník ruské akademie věd Natan Ejsmont. „Nepochybně se tak stane a úlomků bude značné množství,“ řekl vědec. „Budou to zbytky objemných částí, například palivových komor či ocelových nádrží na zkapalněný plyn,“ dodal.

Družice a zbytky nosné rakety rotují kolem Země a jejich pohyb nelze nijak řídit. Výše jejich oběžné dráhy bude čím dál menší a pád do horních vrstev zemské atmosféry je nevyhnutelný. Podle ruských expertů k němu dojde za čtyři až pět měsíců, nejpozději do půl roku. Termín pádu nelze přesně určit, protože aparáty se chovají nevyzpytatelně - pohonná jednotka nosné rakety se nyní například od Země naopak vzdaluje. Podle ruských odborníků je zřejmě důvodem skutečnost, že z ní uniká palivo, které funguje jako reaktivní pohon.

Dmitrij Medvěděv:

„Ať byla příčinou pohonná jednotka nebo mechanická závada, či všechno dohromady umocněné tradičním lajdáctvím, tolerovat to do budoucna nelze. Ztrácíme autoritu i miliardy rublů. Musíme zjistit, koho potrestat a jak postupovat dál.“

Podle listu Kommersant byl nejpravděpodobnější příčinou úterního nezdaru mechanicky poškozený palivový kabel. Motory nosné rakety Proton-M vinou závady nepracovaly dostatečně dlouho a vynesly obě družice na nižší oběžnou dráhu, než se předpokládalo. Podle agentury Interfax jsou na oběžné dráze kromě družic Express MD2 a Telkom 3 ještě dva další objekty, které se tam ocitly v důsledku nevydařeného letu. Tím prvním je pohonná jednotka nosné rakety a druhým „neupřesněný předmět“, zřejmě část konstrukce rakety Proton-M.