Zátah na romské osady ve Francii - stovky lidí se vrátily do vlasti

Paříž - Francouzská policie nechala strhnout několik nelegálních romských táborů nedaleko Lille, v Paříži a u Lyonu. Vláda postup zdůvodňuje ochranou veřejného zdraví. Podle ministra vnitra jsou tábory bez hygienických zařízení nepřijatelné. Zhruba 240 Romů z východní Evropy se dobrovolně letecky vrátilo do Rumunska. Další před příchodem policie odešli. Podobný postup předešlé vlády Nicolase Sarkozyho před dvěma roky kritizovala Evropská komise.

Ministr vnitra Manuel Valls uvedl v prohlášení, že ve středu soud nařídil odstranit nelegální tábory. Mělo tak být učiněno s „tvrdostí“. Podle ministra byly nehygienické tábory nepřijatelné. Zdůraznil přitom, že nařídil úředníkům, aby s místními politiky a asociacemi probrali, kam nově ubytovat děti a těhotné ženy, napsal server BBC.

V osadě tvořené karavany na parkovišti poblíž dálnice zasáhlo krátce po rozednění několik desítek policejních těžkooděnců. Podobně jako v Paříži a Lyonu také u Lille se policisté zaměřovali na Romy bez dokladů z východní Evropy.

Kolem 240 Romů se ráno sbalilo a odletělo z letiště Saint-Exupéry poté, co se rozhodli dobrovolně opustit Francii výměnou za úhradu cesty.

Romové
Zdroj: ČT24

Tito Romové jsou občany Evropské unie, nejčastěji pocházejí z Rumunska a Bulharska. Francouzské zákony jim ale ukládají povinnost mít pracovní povolení a zároveň prostředky, pokud chtějí v zemi zůstat déle než tři měsíce.

Nicolas Sarkozy koncem července 2010 oznámil, že nelegální romské tábory budou rozbourány a mnozí pachatelé trestných činů ze zahraničí budou zbaveni francouzského občanství. Stihla ho za to značná kritika Evropy.

Romové
Zdroj: ČT24

Ve Francii žije jen asi 20 tisíc Romů. Řada vypovězených rumunských Romů se vrátila do Francie poté, co dostala od Francie podporu 300 eur při odjezdu ze země. Valls uvedl, že vláda přehodnotí politiku těchto podpor, stejně jako restrikce pro práci občanů Rumunska.
   
Skupiny pro lidská práva ale kritizují fakt, že pro Romy vypovězené z osady u Lille, mezi nimiž je i 60 dětí, nebylo připraveno alternativní provizorní ubytování. „Co se s těmito rodinami stane? Všechno jim berou - je to porušení základních lidských práv,“ řekl katolický kněz otec Arthur Hervet, který bojuje za práva Romů.