Soud zamítl odvolání: Další zkrácení Lebeděvova trestu nebude

Moskva – Ruský soud v Archangelsku zamítl odvolání advokátů vězněného ruského finančníka Platona Lebeděva proti zkrácení jeho trestu, o němž včera rozhodl soud v severoruském Velsku. Advokáti chtěli dosáhnout takového zkrácení trestu, aby odsouzenec a blízký spolupracovník někdejšího ropného magnáta Michaila Chodorkovského mohl vyjít okamžitě na svobodu.

Lebeděv byl jako šéf finanční skupiny Menatep odsouzen ke 13 letům vězení za praní špinavých peněz a údajné krádeže ropy. Na svobodu se měl dostat v roce 2016. Soud mu v úterý trest zkrátil o 40 měsíců s ohledem na jeho dobré chování. Vězení na severu Ruska by tak Lebeděv mohl opustit už příští rok na jaře.

Ruský tisk mezitím kritizuje Chodorkovského advokáty, že se nepokusili stejnou cestou dosáhnout snížení trestu i pro svého klienta. Advokáti se hájí tím, že už předseda Nejvyššího soudu nařídil celý případ znovu přezkoumat.

Mezi politology však existuje spor, nakolik je reálné očekávat Chodorkovského propuštění ještě před zimní olympiádou v Soči v roce 2014. Podle některých by právě gesto v podobě osvobození nejznámějšího ruského vězně v předvečer olympiády nejlépe zmírnilo západní kritiku Moskvy za porušování lidských práv. Skeptici ale považují Chodorkovského za „zvláštní případ“, vzhledem k nepřátelství s prezidentem Vladimirem Putinem.