Na Antarktidě proběhla výjimečná záchranná akce

McMurdo (Antarktida) - Výjimečný manévr předvedli australští záchranáři, když přistáli s Airbusem 319 za šera antarktické zimy na ledu u vědecké stanice McMurdo. Vyzvedli tam Američana, který nutně potřeboval převézt do nemocnice. Jeho stav je stabilizovaný.

Američan je členem výzkumného týmu na tamní vědecké základně. Podobné záchranné akce jsou na zmrzlém kontinentu v době, kdy zde vrcholí zima, velmi vzácné.

Čím pacient trpí, není známo
   
Speciální lékařský tým z novozélandského Christchurche přistál na ledové dráze nedaleko výzkumné základny McMurdo. Pacient je stabilizován, ale potřebuje okamžitou operaci. Podrobnosti o povaze jeho choroby ale nebyly zveřejněny.

Zařízení na McMurdo odpovídá pohotovostnímu středisku v USA a není vybaveno pro druh ošetření, jež pacient potřebuje, vysvětlila Deborah Wingová, mluvčí americké Národní vědecké nadace, která základnu provozuje.

V současnosti v Antarktidě panuje zima a denní světlo se tu objeví vždy jen nakrátko. Záchranný tým využil k přistání právě tento krátký časový úsek a ještě dnes by se měl vrátit do Christchurche, kde se Američanovi dostane příslušné péče.

Letadlo se zraněným
Zdroj: ČT24

Nejednalo se o první záchrannou akci
   
Lety do Antarktidy se provádějí prakticky jen v létě, ačkoliv v minulosti už bylo provedeno několik evakuací z lékařských důvodů. Zřejmě nejznámější a nejdramatičtější případ se odehrál v roce 1999, kdy americká doktorka sama potřebovala operaci kvůli rakovině prsu.

Loni v říjnu americká vědkyně Renee-Nicole Douceurová, která měla podezření na slabší mrtvici, čekala na pomoc měsíc. Špatné počasí hatilo přistání letounu. Nakonec ji vysvobodil stroj amerického vojenského letectva. O rok dříve zase Novozélanďané zachraňovali dva americké vědce, píše server iDNES.cz.

Antarktida
Zdroj: ČT24/ČTK/PR