Vedra, sucho a plameny: Jih Evropy stále trpí

Řím/Atény/Sarajevo/Sofie – Extrémní vedra, sucho a požáry nepřestávají trápit jih a jihovýchod Evropy. V Itálii padli požárům za oběť dva lidé, rozsáhlý lesní požár přinutil k evakuaci obyvatele turistické oblasti v severním Řecku. Plameny v bosenských lesích zase provázely výbuchy min, lesy hoří i v Bulharsku.

V Itálii stále hoří lesy, v celé zemi bylo zaznamenáno 158 lesních požárů. Nebezpečí podporují extrémně vysoké teploty, které zemi trápí už několik týdnů. Na jižním pobřeží Sicílie bylo ve středu 43 stupňů Celsia, vedra ale mají v příštích dnech polevit. Požáry si dnes vyžádaly dva mrtvé.

Na severu Řecka hasiči evakuovali především staré lidi a také další zranitelné skupiny z vesnice Uranupolis na nedalekou pláž. Evakuovány byly i některé menší hotely. Některé domy byly poškozeny plameny, které vypukly na sousedním poloostrově Chalkidiki s horou Athos. Tamní proslulé kláštery poloautonomní mnišské komunity ale podle dosavadních informací žádnou škodu neutrpěly. Několik požárů menšího rozsahu zuří i v jižním Řecku. Na ostrově Peloponés kvůli nim utrpělo zranění sedm lidí. V zemi teploty dosahují až 42 stupňů Celsia.

Hasiči se dnes pokoušeli likvidovat dva lesní požáry poblíž továrny na výrobu munice Igman u obce Konjić na jihu Bosny a Hercegoviny. Jeden z požárů doprovázely exploze; vybuchovaly miny zanechané po bosenské válce z první poloviny 90. let minulého století. Nikdo nebyl zraněn, ale miny spolu se silným větrem komplikují boj hasičů a vojáků s plameny v hustě zalidněné oblasti. Dále na jihu bylo kvůli požárům porostu evakuováno několik vesnic z okolí Mostaru. Na východě Bosny hořelo nedaleko Goražde, ale plameny neohrožovaly lidská obydlí.

Také v Bulharsku dnes zuřilo několik lesních požárů. Na jihu poblíž Haškova hořel listnatý les. Požár vznikl od nedopalku. Další požár zuřil u Jambolu na jihovýchodě Bulharska. Nepřístupný terén, silný vítr a teploty kolem 35 stupňů ztěžovaly hašení.