Annanovým nástupcem v Sýrii bude zřejmě Alžířan Brahímí

Damašek - Novým zvláštním vyslancem pro Sýrii by se mohl stát Alžířan Lachdar Brahímí. Zkušený alžírský diplomat by mohl ve funkci zvláštního vyslance OSN a Ligy arabských států (LAS) pro Sýrii vystřídat Kofiho Annana. Syrští povstalci se chtějí pokusit znovu dobýt čtvrť Salahaddín ve městě Halab (Aleppo). Povstalci byli z metropole vytlačeni po několikatýdenních bojích. Boje ve městě ale dál pokračují. V Halabu povstalecké oddíly dále odolávají armádní ofenzivě, jenže jim pomalu dochází munice.

Granát zabil v Halabu nejméně 11 lidí čekajících ve frontě před pekárnou. Armáda překazila útok povstalců na mezinárodní letiště v Halabu a zabila většinu útočníků.

Kromě Damašku a Halabu se těžké boje odehrávají také v provinciích Idlib na severozápadě země, v Dará na jihu i v Dajr az-Zauru na východě. Terčem útoků jsou zejména armádní konvoje, bezpečnostní síly naopak stavějí zátarasy.

Opozice do svých řad láká další přeběhlíky. „Syrská svobodná armáda (FSA) zavedla strategii spočívající v tom, zbavit nepřítele jeho kádrů prostřednictvím dezerce a oslabit ho gerilovou válkou vojensky,“ říká Rijád Kahvadží z dubajského centra pro vojenské studie Inegma.

Mluvčí Syrské svobodné armády (FSA) tvrdí, že poté, co se k opozici připojil premiér Rijád Hidžáb, „dostala armáda četné žádosti od vysokých důstojníků a dalších vysoce postavených činitelů, kteří nás žádají, abychom jim pomohli utéci“.

O mírové řešení konfliktu se bude snažit následovník Kofiho Annana. Bývalý alžírský ministr zahraničí Brahímí (78) desítky let působil jako urovnávač sporů a byl zvláštním vyslancem OSN pro Irák, Afghánistán, Haiti a Jihoafrickou republiku. Jeho jmenování by prý mohlo být oznámeno nejdříve příští týden, podle diplomatických zdrojů ale není možné vyloučit změnu na poslední chvíli.

Kofi Annan
Zdroj: ČT24

Bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan minulý týden oznámil, že opouští funkci zvláštního vyslance OSN/LAS pro Sýrii, kde se mu nepodařilo zprostředkovat příměří, zatímco debaty o syrské krizi mezi stálými členy Rady bezpečnosti OSN uvázly na mrtvém bodě. Postu se vzdá oficiálně 31. srpna.

Annan byl autorem šestibodového mírového plánu pro Sýrii z letošního jara. Plán žádal především klid zbraní, což bylo dodrženo možná jen první den. Počítal také s tím, že na příměří budou dohlížet pozorovatelé OSN. Ti byli do Sýrie vysláni, ale jejich mise byla měsíc před vypršením mandátu přerušena kvůli intenzivním bojům představujícím vysoké bezpečnostní riziko pro pozorovatele a počet pozorovatelů byl snížen o polovinu na 150.

RB OSN prodloužila mandát zbývajících pozorovatelů OSN do 19. srpna. O osudu pozorovatelské mise má znovu rokovat tři dny před vypršením mandátu. Podle velvyslankyně USA při OSN Susan Riceové by neozbrojení pozorovatelé OSN po tomto datu v Sýrii zůstávat neměli. Washington je ale prý s to uvažovat o alternativní přítomnosti Spojených národů v zemi.

Británie pomůže rebelům - dostanou vybavení, zbraně ale ne

Pomoc v hodnotě 5 milionů liber slíbil britský ministr zahraničí poskytnout syrským povstalcům. Svobodná syrská armáda by měla dostat především rádiové a satelitní vybavení a přenosné generátory. Rebelové ale nemohou očekávat dodávky zbraní. Dalších skoro 30 milionů liber už Británie vyhradila na humanitární pomoc Sýrii, včetně jídla, zdravotnického vybavení, nebo pro uprchlíky v sousedních zemích. 

„Naše pomoc opozici zahrnuje komunikační vybavení, které pomůže aktivistům překonat komunikační blokádu režimu a dovolí, aby se jejich poselství dostalo za hranice. Nemohu zveřejnit, jak přesně bude naše pomoc vypadat. Ale budou to například mobilní telefony a satelitní telefony,“ říká William Hague, ministr zahraničí Velké Británie.

William Hague
Zdroj: Martial Trezzini/ČTK/AP

Diplomatické rozřešení požaduje také Írán

Na diplomatické řešení situace v Sýrií tlačí i spojenec syrského prezidenta - Írán. Tamní ministr zahraničí vyzval syrskou vládu a opozici k dialogu. Odmítl však jakýkoli zahraniční vojenský zásah. „Írán věří, že požadavky lidu by měly být respektovány. To je v rozporu se zabíjením bezbranných civilistů na obou stranách konfliktu,“ uvedl íránský ministr zahraničí Ali Akbar Salehi. K zahájení národního dialogu mezi opozicí a syrskou vládou vyzvali účastníci konference v Íránu - mezi nimi například zástupci Ruska, Iráku nebo Pákistánu.

Povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada si za skoro 17 měsíců podle syrské exilové opozice vyžádalo přes 21 tisíc mrtvých.