Jed nemohl Brita zabít. Za smrt může někdo jiný, tvrdí obhájci Ku Kchaj-laj

Peking - Do vraždy Brita Neila Heywooda je zřejmě zapletená třetí „záhadná osoba“. Tvrdí to alespoň právníci Ku Kchaj-laj, manželky bývalého prominentního čínského politika, která je obviněná, že spolu s pomocníkem z jejího domu Brita otrávila. Píše o tom The Daily Telegraph. Za vraždu hrozí Ku Kchaj-laj trest smrti, včera se poprvé objevila u soudu.

Obhájci Ku Kchaj-laj během včerejšího prvního soudního stání vyslovili podezření, že za smrt Heywooda může být zodpovědná jiná osoba nebo osoby. Podle obžaloby použila přitom Ku Kchaj-laj „brutální prostředky“, když Brita vlákala na hotelový pokoj, kde ho potom opilého otrávila. Manželka vlivného politika se tak rozhodla, protože údajně Brit ohrožoval bezpečnost jejího syna. „V oněch dnech v listopadu loňského roku jsem se duševně zhroutila poté, co jsem se dozvěděla, že můj syn je v ohrožení. Tragédie, kterou jsem způsobila, se netýkala jen Neila, ale také několika rodin,“ prohlásila údajně včera u soudu Ku.

Ku Kchaj-laj u soudu:

„S vážností oznamuji soudu, že v zájmu zachování důstojnosti zákona přijmu jakýkoli rozsudek a budu mu čelit s klidem. A také očekávám spravedlivé a správné soudní rozhodnutí.“

Jenže zdroj, který zná detaily ze soudní síně, podle Daily Telegraphu tvrdí, že sice obhájci přistoupili na to, že se Ku Kchaj-laj pokusila Heywooda otrávit, podle nich ale jed nasypaný do pití nemohl způsobit jeho smrt, protože krevní testy neodhalily u Brita smrtelnou dávku kyanidu. 

Advokáti proto tvrdí, že za smrt Heywooda může někdo jiný. Podle nich mohl zavraždit Brita pachatel, který do jeho pokoje přišel poté, co Ku Kchaj-laj a její komplic opustili hotel. Právníci přitom také tvrdí, že někdo s Heywoodem hýbal, než policie objevila jeho tělo. 

Zdroj tvrdí, že Ku Kchaj-laj a její pomocník opustili Heywooda, když ležel na posteli s hlavou na polštáři, tvář měl přitom směrem ke stropu. Advokáti přitom upozornili na to, že když dorazila policie, leželo Britovo tělo v jiné poloze, v pokoji bylo navíc otevřené okno.

I to podle nich dokazuje, že v pokoji byl někdo další. „Když přijela policie, našli Heywooda, jak leží tváří dolů na posteli. Byl otočený,“ tvrdí zdroj. Pod oknem se údajně v trávníku dokonce našel otisk nohy.

Soud s Ku Kchaj-laj je všeobecně pokládán za předehru k možnému trestnímu stíhání jejího manžela Po Si-laje. Ten byl považován za jednoho z hlavních kandidátů na funkci v nejvyšších patrech čínské politiky, ale začátkem roku byl nejprve odvolán z čela městského výboru strany v Čchung-čchingu na jihozápadně země a v dubnu byl sesazen i ze stranického politického byra, které je nejmocnějším politickým orgánem v zemi. Po Si-laj přitom hájil odkaz Mao Ce Tunga a zpochybňoval reformy, které prosazuje premiér. Pád Po Si-laje teď dává naději, že se čínská politika začne liberalizovat, nové vedení strany se ujme moci letos v říjnu.

Vydáno pod