V Egyptě zatkli radikály podezřelé z útoku na Sinaji

Aríša - Devět radikálů podezřelých z útoku na policejní stanici na Sinaji pozatýkaly egyptské bezpečnostní síly. Neznámí ozbrojenci v neděli zabili u hranic s Izraelem 16 členů egyptské pohraniční stráže. Armáda pak v oblasti zahájila rozsáhlou operaci. Poslala tam letectvo a obrněná vozidla. Oblast využívají jako úkryt islámští extremisté a pašeráci zboží do pásma Gazy.

Devět podezřelých radikálů zadržela armáda ve spánku. Jde o první ohlášené zatčení ve spojitosti s útokem, který vyvolal rozsáhlou armádní operaci na Sinaji. Vojáci dnes zaútočili na dům šajcha Zvaida poblíž hraničního přechodu Rafáh s palestinským pásmem Gazy. 

Chudá a zanedbávaná oblast na Sinaji, kde se setkávají hranice Egypta, Izraele a pásma Gazy, se stala semeništěm pašování zboží do Gazy přes podzemní tunely. V poslední době tu narůstá napětí úměrně tomu, jak údajně získávají půdu islámští extremisté využívající bezpečnostního vakua, které zde nastalo po Mubarakově pádu. Uvádí se také, že zdejší radikální bojovníci by mohli připravovat útoky na Izrael. Proto také Izrael vyzval Káhiru, aby proti této situaci zakročila.

Vydáno pod