Romney si jako svou pravou ruku vybral muže „charakteru a hodnot“

Washington - Kongresman za stát Wisconsin Paul Ryan půjde s Mittem Romneym do předvolebních bojů jako možný příští viceprezident Spojených států. Dle Romnyho je Ryan mužem „charakteru a hodnot“ a „intelektuální vůdce republikánské strany“. Představení kandidáta na viceprezidenta se přitom neobešlo bez drobného Romnyho přešlapu. Svého o generaci mladšího kandidáta na viceprezidenta představil v Norfolku jako budoucího prezidenta Spojených států. Později se opravil. Stejnou chybu udělal před čtyřmi lety i Obama, když představoval svého kandidáta na viceprezidenta Joea Bidena.

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney oznámil, že v případě jeho zvolení bude viceprezidentem kongresman Paul Ryan. Tento 42letý wisconsinský právník, který předsedá v kongresu výboru pro rozpočet, je vycházející mladou hvězdou republikánské strany. 

To, že se kandidátem na amerického viceprezidenta stane dvaačtyřicetiletý konzervativec Ryan, se očekávalo. Paul Ryan je známým bojovníkem za snížení rozpočtového schodku. Patří k velmi tvrdým kritikům současného prezidenta Baracka Obamy. 

Romney prohlásil, že spolu s Ryanem vytvoří 12 milionů pracovních míst, posílí střední třídu a zajistí vzestup chudých mezi střední třídu. „Je naší povinností zachovat americký sen pro naše děti a jejich děti,“ řekl pak Ryan.

Mitt Romney a Paul Ryan (vpravo)
Zdroj: Justin Sullivan/Getty Images/ISIFA

Sám Ryan navrhuje tak drastické úspory, že samotní republikáni si podle některých médií myslí, že jsou příliš tvrdé na to, aby mohly být součástí volebního programu. Konzervativec Ryan je znám také jako odpůrce manželství homosexuálů nebo potratů. 

Deník The Wall Street Journal podotkl, že tato volba znamená ústup od původního Romneyho volební strategie. Zatímco původně chtěl bývalý guvernér z hlasování udělat referendum o Obamovi, nyní evidentně chce voličům nabídnout vlastní politický program. Dosud nabízel spíše obecné fráze, a ne konkrétní řešení.

Paul Ryan
Zdroj: ČT24

Paul Ryan

Pokud jde o ekonomickou politiku, je Ryan jedním z nejvlivnějších republikánů. Je autorem stranického návrhu rozpočtu na příští rok, který usiluje o hluboké škrty ve výdajích americké vlády.  

Svůj plán nazývá Cesta k prosperitě. Deficit hodlá snižovat i redukcí mandatorních výdajů ve zdravotnictví (například v programu Medicare) a sociální oblasti. Výdaje Pentagonu však podle něj „musí zůstat netknuty“. Je kritikem milionářských daní.  

Je oblíbencem hnutí Tea Party, konzervativního jádra republikánů.

Vzhledem k tomu, že otec i dědeček Paula Ryana zemřeli poměrně brzy na infarkt, stal se z něj vášnivý zastánce aktivního životního stylu. Tento absolvent Ohijské univerzity si po příchodu do Washingtonu přivydělával jako instruktor v posilovně a nyní předcvičuje i podobně zaměřeným zákonodárcům.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)