Rostock hostí sraz historických lodí, chudé město vzkvétá

Rostock (Německo) - Víc než milion návštěvníků očekávají do neděle organizátoři takzvané Hansovní plavby v německém Rostocku. Největší každoroční setkání historických lodí na světě pomáhá přitáhnout turisty do jedné z nejchudších oblastí Německa. Letos akci dokonce zahájil místní rodák - spolkový prezident Joachim Gauck.

Otec Joachima Gaucka v Rostocku sloužil jako námořní kapitán, on sám si do tamního přístavu odskočil z kapitánského můstku celého Německa. Německý prezident dnes odstartoval akci, při které se počet lidí v jeho rodném městě zpětinásobí. V jednom z největších středověkých přístavů Evropy totiž zakotvilo přes 230 lodí - od kopie korábu z 9. století přes velrybářské plachetnice až po nejmodernější fregatu německého námořnictva.

Akce s milionovou účastí není jen atrakce pro milovníky lodí, nad vodou pomáhá také držet region bývalé NDR, který patří k nejchudším v celém Německu. Ještě před osmi lety byl každý pátý obyvatel spolkové země Meklenbursko – Přední Pomořansko bez práce, byla zde tedy podobná nezaměstnanost jako v dnešním Řecku. Obří doky, kde vznikaly i lodě bývalé české námořní flotily, ovšem v současnosti ožívají.

Mezi tahouny místní ekonomiky přitom patří právě turistika. Podle ředitele rostocké turistické centrály Matthiase Fromma návštěvníci do města každoročně přivezou půl miliardy eur. V počtu odbavených pasažérů Rostock už vloni překonal přístavy bývalého západního Německa. Stejně jako ve středověku, tak i teď pomáhá moře východoněmeckému městu proplout rozbouřenými vodami evropské ekonomiky.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)