Wladimir Kaminer udává rytmus Ruského diska

Berlín - Wladimir Kaminer patří k nejúspěšnějším německým tvůrcům, přestože jeho mateřštinou je ruština. Prodal už přes 1 300 000 knih. V Berlíně žijící spisovatel a diskžokej, jehož osobní příběh se čerstvě dočkal i filmového zpracování, má i hudební klub, který se jmenuje Ruské disko - stejně jako jeho první kniha.

Pro víc než 200tisícovou ruskou komunitu v Berlíně založil Kaminer klub, ve kterém hraje ruský pop i písně z dob sovětského undergroundu. A Ruské disko se jmenuje i jeho první kniha, ve které popsal počátky své berlínské anabáze. 

Jeden z neprodávanějších německých spisovatelů stále mluví se zřetelným ruským přízvukem. Wladimir Kaminer emigroval z Moskvy do Berlína hned po pádu berlínské zdi. „První týdny jsem strávil v utečeneckém táboře Červeného kříže. Dodnes platím Červenému kříži příspěvky, protože to prostě nemůžu odmítnout,“ vzpomíná spisovatel.

Ztřeštěné mikropříběhy, ve kterých se sráží realita Berlína a bývalého Sovětského svazu, si získaly miliony čtenářů. Letos ke knize přibyl stejnojmenný film. Fronta zájemců o Ruské disko je pořád delší. A to nejen o to hudební, ale i o knižní a filmové. Wladimir Kaminer bude berlínským Rusům udávat rytmus ještě dlouho.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod