Ozbrojenci zabili na Sinaji kmenového vůdce

Aríš – Ozbrojenci v Egyptě na Sinajském poloostrově zastřelili kmenového vůdce a jeho syna. Dvojice se zrovna vracela ze schůzky kmenových vůdců, kteří se radili, jak předejít podobným útokům. Na začátku srpna totiž ozbrojenci zabili 16 pohraničníků, když se snažili prostřílet do Izraele. Následovala ofenziva egyptské armády.

Skupina ozbrojených mužů zastřelila na Sinaji kmenového vůdce a jeho syna. „Kmenový vůdce Kaláf Menahí a jeho syn byli zastřeleni ozbrojenci, když se vraceli ze schůzky zorganizované kmenovými vůdci, která měla zastavit násilí,“ uvedl zdroj. 

K útoku došlo přitom v době, kdy na poloostrově platí přísná bezpečnostní opatření. V Egyptě se po pádu režimu Husního Mubaraka rozpadl bezpečnostní aparát, čehož na Sinaji využívají ozbrojené skupiny. Severní část poloostrova ovládají kmeny beduínů.

Zdroj blízký ozbrojencům tvrdí, že v neděli v noci se na Sinaji konala tajná schůzka stovek radikálů, aby se dohodli, jak zareagují na smrt pěti islamistů, které v neděli zabili egyptští vojáci. „Shodli se, že jejich reakce bude tvrdá,“ řekl zdroj. 

Prezident Mursí rovněž jasně naznačil, že aktivity radikálů nenechá bez povšimnutí. Pro Mursího je vypjatá situace na Sinaji zkouškou. Ukáže, jak moc chce pomáhat Izraeli. Ten oblast považuje za bezpečnostní riziko a po Káhiře v minulosti požadoval spolupráci při jeho potlačování.