Bulhaři stále tápají, kdo je atentátník z Burgasu. Ví se jen, že to byl cizinec

Sofia – Bulharští vyšetřovatelé stále nevědí, kdo je atentátník z Burgasu. Zjistili pouze, že šlo o cizince. Odkud ale byl a proč zabíjel, není zatím jasné. V polovině července se neznámý útočník odpálil na parkovišti u letiště Burgas. Bomba explodovala v autobuse s izraelskými turisty. Útočník zabil 6 lidí.

„Jde o osobu, která se rozhodla obětovat svůj život kvůli tomu, aby způsobila smrt mnoha jiným lidem. Občan s cizí státní příslušností se rozhodl usmrtit mnoho lidí na našem území,“ řekl zástupce Bulharského vyšetřovacího úřadu Georgi Iliev. 

Vyšetřovatelé dříve pracovali s několika verzemi. Podle jedné z nich pachatel útoku nevěděl, že převáží výbušniny, podle jiné byl atentátník pod vlivem drog a nevěděl, co dělá. 

Iliev navíc tvrdí, že lékaři některým svědkům po útoku podali léky, které oslabily jejich schopnost poskytnout důvěryhodné informace. Policie proto svědky znovu vyslechne, bulharské úřady už kvůli tomu požádaly Izrael o povolení k výslechu.

Bulharské ministerstvo vnitra před časem na svém webu zveřejnilo upravenou podobiznu atentátníka. K atentátu se nikdo nepřihlásil. Izrael ale tvrdí, že za útokem stojí Írán s militantním libanonským hnutím Hizballáh.

Vydáno pod