Zlomí kůň vaz kyrgyzskému premiérovi?

Biškek - Předseda kyrgyzské vlády Omurbek Babanov je podezřelý z přijetí neobvyklého úplatku. Vedení koaliční strany Vlast (Ata-Meken) jej nařklo, že od jedné turecké stavební firmy budující letiště v hlavním městě tajně dostal jezdeckého koně v hodnotě až půldruhého milionu dolarů (přes 30 milionů korun). Opozice chce vyvolat hlasování o nedůvěře kabinetu, premiér obvinění odmítá.

Babanov měl dostat anglického plnokrevníka od tureckého podnikatele Hankara Adaliho, jehož firma Serka na letišti Manas u Biškeku staví novou kontrolní věž. Kůň měl být odměnou za vítězství turecké společnosti v tendru, který na dostavbu letiště vypsala kyrgyzská vláda.

Babanov je vůdcem politické strany Republika, která po volbách v roce 2010 vytvořila kyrgyzskou koaliční vládu spolu se socialisty ze strany Vlast a poslanci strany Důstojnost (Ar-Namys). Oba menší koaliční partneři nyní spolu s opozicí volají po důkladném vyšetření skandálu. Poslanci strany Vlast podali oficiální žádost generální prokuratuře, aby zahájila Babanovovo trestní stíhání pro podezření z korupce.

Premiérův úřad obvinění z korupce odmítl s tím, že kůň je soukromým majetkem předsedy vlády, který ho řádně zakoupil za 20 000 dolarů (přes 400 000 korun). Letištní věž se podle mluvčího kyrgyzské vlády staví za peníze Spojených států, které také dohlížely na průběh veřejné soutěže a vybíraly vítěze.