Korejci plavou na protest 200 kilometrů

Soul - Skupina 41 Jihokorejců se rozhodla uplavat 200 kilometrů k malému souostroví, na které si dělá nárok Jižní Korea i Japonsko. Na spor trvající už skoro 60 let upozornil už minulý týden jihokorejský prezident I Mjong-bak, když ostrovy Tokdo (korejsky)/Takešima (japonsky) navštívil. Japonci odpověděli odvoláním svého vyslance v Soulu. Skandál vyvolal i korejský fotbalista Pak Čong-U, který během olympijského fotbalového zápasu vyjádřil v územním sporu nápisem podporu Jižní Koreji a přišel o medaili.

Skupina plavců vedená zpěvákem Kim Čang-hunem chce na ostrovy doplavat do středy, na kdy připadá výročí osvobození ostrovů od Japonska v roce 1945. Jižní Korea také plánuje v dohledné době vyhlásit skupinu brslenů rostoucích na ostrovech za národní památku.

Souostroví v Japonském moři je předmětem sporu již od roku 1905, kdy Japonsko podepsalo dohodu s Koreou, která upravila cestu k budoucí japonské kolonizaci Korejského poloostrova. Japonsko ovládalo Koreu v letech 1910-1945. Jižní Korea ale tvrdí, že souostroví bylo korejským územím ještě před japonskou kolonizací Korejského poloostrova.

Prakticky neobydlené souostroví se skládá ze dvou skalnatých ostrovů a z 35 dalších menších útvarů. Celková plocha ostrovů zabírá 0,2 km². Okolní vody jsou bohaté na ryby a pod mořským dnem jsou údajně bohaté zásoby zemního plynu a ropy. Japonci ostrovy nazývají Takešima (Bambusový ostrov) a Korejci Tokdo (Osamělý ostrov).

Vydáno pod