Americké letadélko to zkusí zvuku natřít sedmkrát

New York - Americká armáda vyzkouší nové experimentální superrychlé bezpilotní letadlo X-51A Waverider. Prototyp pohání nový typ tryskových motorů. Podle dostupných informací dokáže vyvinout rychlost přesahující sedm tisíc kilometrů za hodinu. Letoun bude vypuštěn z bombardéru B-52, který odstartuje z vojenské základny u Los Angeles. Dnešní test počítá s dosažením maximální rychlosti po dobu pěti minut. Pak se prototyp zřítí do Pacifiku. Dosud nejdelší takový let trval předloni na jaře stejnému stroji 200 sekund.

Američané považují výzkum takzvaných hypersonických letounů za klíčový pro vývoj nových střel či vojenských a civilních letadel. Nové technologie například mohou zkrátit dobu nutnou pro zasažení cíle. Když se třeba v roce 1998 pokusily Spojené státy zlikvidovat šéfa sítě al-Káida Usámu bin Ládina střelou s plochou dráhou letu odpálenou z lodě v Arabském moři, trvalo 80 minut, než doletěla do Afghánistánu. Hypersonická střela by stejnou vzdálenost zvládla za 12 minut.

Motor Waverideru nemá žádné pohyblivé části, využívá speciální palivo JP-7. USA nyní financují šest programů vyvíjejících hypersonickou technologii. Dosud do nich investovaly asi dvě miliardy dolarů. Program Waverider zatím přišel na 140 milionů dolarů. O hypersonických letech se mluví v případě, že rychlost letadla dosáhne alespoň pětinásobku rychlosti zvuku, tedy Machova čísla pět. Letoun X-15A Waverider při pokusu v květnu 2010 dosáhl šestinásobku rychlosti zvuku, tedy zhruba 7000 kilometrů za hodinu. Letěl jí větší část celkem dvousetsekundového letu.

Výzkumníci z Pentagonu hypersonický let označují za obdobu neviditelných letounů. Stroje vybavené touto technologií by totiž byly tak rychlé, že by na ně nepřátelská palba nestačila. Jsou pro ně potřeba zcela nové motory, běžné proudové motory takových rychlostí nedokážou dosáhnout.

Stroj vyvíjený společností Boeing odstartuje nad Tichým oceánem z křídla bombardéru B-52, pod nímž bude zavěšený. Během pokusu by měl vystoupat do výšky 21 kilometrů. Podle očekávání vědců by měl udržet šestinásobek rychlosti zvuku po dobu kolem 300 sekund, což by bylo dvakrát více, než je dosavadní rekord. Pak se zřítí do oceánu.